Pogajanja

Foto in video: Izrael z juga Gaze umaknil večino svojih sil, sta strani bliže premirju?

S.R.
8. 4. 2024, 08.02
Posodobljeno: 8. 4. 2024, 12.15
Deli članek:

V egiptovskem Kairu naj bi v pogajanjih za premirje v Gazi vendarle prišlo do določenega napredka. Predstavniki Hamasa so to pozneje sicer zanikali.

Profimedia
V Han Junis se je po umiku izraelske vojske vrnilo več tisoč Palestincev.

Kot je danes zjutraj poročala egiptovska televizija Al Kahera, ki se opira na vire znotraj egiptovskih oblasti, sta Izrael in Hamas našla soglasje glede nekaterih osnovnih točk, okoli katerih sta doslej stala na povsem nasprotnih bregovih. Delegaciji Hamasa in Katarja, ki prav tako sodeluje v pogajanjih, sta brez komentarja že zapustili Egipt in se bosta v Kairo vrnili čez dva dneva, ko naj bi bil sklenjen dokončen dogovor. V egiptovski prestolnici je od sobote prisoten tudi direktor ameriške centralno obveščevalne agencije (CIA) William Burns. Pretekla pogajanja, v katerih so prav tako posredovali Egipt, Katar in ZDA, niso prinesla otipljivega napredka.

Kaj natančno so se dogovorili, zaenkrat ni znano, a naj bi po navedbah egiptovskih oblasti obe strani nekoliko popustili v zahtevah. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer včeraj poudaril, da brez izpustitve izraelskih talcev ni možen noben dogovor o premirju, v Hamasu pa so ponovili svoje zahteve, in sicer, da mora biti sklenjen sporazum o trajnem in ne začasnem premirju, da se mora izraelska vojska umakniti iz Gaze in da mora Izrael omogočiti vrnitev razseljenih prebivalcev Gaze.

So se pa medtem oglasili predstavniki Hamasa, ki trdijo, da ni bil dosežen noben napredek in da se njihovo stališče glede okupacije Gaze ni spremenilo. Kot je zatrdil tiskovni predstavnik Hamasa, je Hamas pripravljen popustiti pri izraelski zahtevi po izpustitvi talcev, medtem ko na drugi strani Izrael ni pripravljen popustiti glede zahtev Hamasa.

Profimedia
Izraelske sile so za seboj pustile povsem opustošeni Han Junis.

Umik izraelske vojske

Da sta strani včeraj dosegli nekakšen napredek, kaže tudi poteza izraelske vojske, ki je začela z juga Gaze umikati svoje sile. Po poročanju izraelskih medijev je tam ostala le še ena brigada, ki varuje koridor, po katerem nevladne organizacije humanitarno pomoč dostavljajo z juga enklave na sever. Eden od uradnikov v izraelski vojski, ki je spregovoril pod pogojem anonimnosti, je ob tem poudaril, da bodo izraelske sile zdaj strnile vrste in se pripravile na prihodnje operacije ter da v drugih delih Gaze ostaja močna prisotnost izraelskih vojakov. Da se bodo izraelski vojaki zdaj pripravljali na prihodnje operacije, je navedel tudi izraelski obrambni minister Yoav Gallant. Izraelske oblasti so ob tem sporočile, da niso odstopile od namere, da v Rafi na jugu Gaze izvedejo kopensko ofenzivo.

Po umiku izraelske vojske se je na svoje domove v Han Junisu na jugu Gaze začelo vračati na tisoče Palestincev, ki pa jih je tam pričakalo popolno opustošenje. Kot poroča britanski BBC, so uničene številne stavbe in ceste, vključno s trenutno nedelujočo bolnišnico Al Amal, ki ima porušenih več sten.

Iz dneva v dan bolj osamljen Izrael je sicer v zadnjem obdobju pod vse večjim pritiskom administracije Joeja Bidna, ki zahteva predvsem izboljšanje humanitarnih razmer v Gazi. Za veliko ogorčenje mednarodne javnosti je poskrbel tudi izraelski napad na humanitarni konvoj prejšnji teden. Umrlo je sedem humanitarnih delavcev, med njimi tudi tujih državljanov.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo v šestih mesecih vojne ubitih že več kot 33.000 ljudi. Izraelska vojska na drugi strani trdi, da so v Gazi ubili več kot 13.000 pripadnikov Hamasa in približno 1000 teroristov znotraj Izraela.