4000 evakuiranih

V ruskem Orenburgu počil jez - krivo naj bi bilo taljenje ledu

A. M./STA
6. 4. 2024, 13.42
Posodobljeno: 6. 4. 2024, 13.46
Deli članek:

Rusko regijo Orenburg je v petek zajelo močno deževje, zaradi katerega je v tamkajšnjem mestu Orsk počil jez, so sporočile lokalne oblasti in nemudoma sprožile evakuacije iz najbolj ogroženih predelov regije. Doslej so evakuirali že več kot 4000 ljudi, poplavljenih pa je bilo okoli 2500 domov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Jez poskušajo reševati z podpiranjem, vendar je okraj že poplavljen.

Za celotno regijo Orenburg, ki vključuje mesto Orsk, so oblasti že pred tem razglasile izredne razmere, potem ko se je gladina reke Ural nevarno dvignila zaradi taljenja ledu, poroča britanski BBC.

Profimedia
V primeru popolne popustive jezu bo škoda nepopisna.

Zaradi močnega deževja pa je v mestu Orsk, ki leži okoli 1800 kilometrov vzhodno od Moskve, v petek počil jez. Na prizorišče nesreče so že prispeli težki stroji za zemeljska dela, ki poskušajo podpreti jez.

V poplavah so v mestu umrle tri osebe, je ob sklicevanju na ruske medije poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Mestne oblasti medtem ocenjujejo, da bi bilo zaradi poplav lahko ogroženih približno 11.000 ljudi in 4000 hiš. V luči tega so sprožile evakuacije, zlasti iz okrožij Leninski in Sovjetski.

Profimedia
Prizadetih je več kot 2500 domov.

Skupno so sicer v regiji s prizadetih območij evakuirali 4208 ljudi, od tega 1019 otrok. Poplave pa so prizadele več kot 2500 domov. Moskva je medtem uvedla kazenski postopek "zaradi malomarnosti in kršenja varnostnih predpisov pri gradnji jezu".

Poplave so v zadnjih dneh prizadele tudi bližnji Kazahstan. Kot je opozoril predsednik države Kasim-Žomart Tokajev, so zdajšnje poplave ena najhujših naravnih nesreč v Kazahstanu v zadnjih 80 letih.