Star je bil 55 let

Poslovil se je Ferda, bil drugi najstarejši na svetu

S.R.
5. 4. 2024, 21.22
Posodobljeno: 5. 4. 2024, 21.27
Deli članek:

V češkem živalskem vrtu je umrl drugi najstarejši orangutan na svetu. Drugi najstarejši vsaj med tistimi, za katere obstajajo podatki.

Zoo Ústí nad Labem
Ferdo so v zadnjih mesecih pestile številne zdravstvene težave. Star je bil 55 let.

»Na žalost moramo sporočiti žalostno vest. Danes je svojo življenjsko pot sklenil orangutan Ferda. Umrl je zaradi zdravstvenih zapletov, povezanih z njegovo starostjo. Bil je najstarejši orangutan v Evropi in drugi najstarejši orangutan na svetu. Obiskovalce prosimo, naj v živalski vrt ne nosijo sveč oziroma jih prižigajo v bližini ograde. Če imate kakršne koli spomine na Ferdo, bomo veseli, če jih delite v komentarjih. Hvala,« so na Facebooku zapisali v živalskem vrtu v mestu Usti nad Labem na severu Češke.

V izjavi za javnost so še zapisali, da so morali 55-letnega Ferdo uspavati. Ferda se je rodil leta 1969 v živalskem vrtu v Frankfurtu, v tretjem letu starosti pa so ga premestili v živalski vrt v Pragi. Ker je bil Ferda mešanec, ga niso uporabili za razplod, tako mu nikoli niso dodelili samice. V Usti nad Laben, kjer je postal ena od glavnih atrakcij, se je preselil leta 2002, ko so živalski vrt v Pragi prizadele poplave. V živalskem vrtu Usti nad Laben si je leta 2009 prislužil lovoriko žival leta, so še navedli.

V zadnjih nekaj mesecih se mu je zdravstveno stanje močno poslabšalo. Imel je težave s srcem, težko je dihal, pestil ga je tudi osteoartritis, zato je težko hodil, njegova koordinacija pa ni bila več najboljša. »Nedavno je kazal vse pogostejše vedenjske težave, ki so značilne za starejše ljudi, kot so tresavica, kognitivne motnje in motnje v razpoloženju,« je pojasnila veterinarka Jana Matouškova. Skupaj z vodstvom živalskega vrta in drugimi pristojnimi so se odločili, da bi bilo nehumano in bi mu povzročalo nepotrebno trpljenje, če bi ga z močnimi zdravili še naprej ohranjali pri življenju. Tudi direktorica Ilona Pšenkova je pripomnila, da si je Ferda zaslužil dostojno smrt.