Najhujši v zadnjih 25 letih

Foto in video: Najmanj 9 mrtvih in 800 poškodovanih, a število žrtev še narašča

S.R.
3. 4. 2024, 06.54
Posodobljeno: 3. 4. 2024, 12.33
Deli članek:

V potresu magnitude 7,4 z žariščem 18 kilometrov od okrožja Hualien na vzhodu Tajvana je umrlo najmanj devet ljudi. Več kot 800 ljudi je poškodovanih, nekatere pa še vedno rešujejo izpod ruševin.

Profimedia
Posledice potresa na Tajvanu.

Na razmeroma redko poseljenem in goratem vzhodu države, kjer se nahaja okrožje Hualien, ki sicer vključuje tudi istoimensko mesto s približno 100.000 prebivalci, je umrlo najmanj devet ljudi, še najmanj 800 pa jih je bilo poškodovanih. Se je pa na območju zrušilo najmanj 26 zgradb, pri čemer iz ruševin še vedno rešujejo ljudi. Ujetih naj bi jih bilo še 127. 77 jih je po navedbah gasilcev obtičalo v predorih Jinwen in Daqinqshui pod gorami. Med njimi sta tudi nemška državljana, ki sta ujeta v predoru Chongde v nacionalnem parku Taroko. Po navedbah tajvanskih oblasti še vedno iščejo 50 ljudi, ki so s štirimi minibusi potovali proti hotelu na območju tega nacionalnega parka. Kot je razvidno s posnetkov z območja, se številne zgradbe po potresu tudi nevarno nagibajo. Potres je območje prizadel ob približno 8. uri po lokalnem času (2. uri po srednjeevropskem času), ko so bili ljudje na poti v službe in šole.

»Bil je zelo močan. Občutilo se je, kot da se bo zrušila hiša,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejala 60-letna uslužbenka v tamkajšnji bolnišnici Chang Yu-Lin.

Profimedia
Posledice potresa na Tajvanu.

Tako na Japonskem kot na Filipinih so po potresu, ki mu je sledilo več močnejših popotresnih sunkov, izdali opozorilo pred cunamijem. Iz japonske državne vremenske službe so pozneje sporočili, da so manjši valovi dosegli prefekturo Okinava na jugu države. Pozneje so opozorilo umaknili in prebivalcem svetovali le previdnost. Po njihovih prvih podatkih je bila magnituda potresa kar 7,7, a je tajvanska nacionalna agencija za požarno varnost (NFA) pozneje sporočila, da je šlo za potres magnitude 7,4. Filipinski seizmološki urad, ki je prav tako izdal opozorilo pred cunamijem, je prebivalce na obalnih območjih v nekaterih provincah pozval k umiku na višje ležeča območja. Potres so čutili tudi prebivalci na Kitajskem.

Po zadnjih informacijah je brez električne energije ostalo več kot 87.000 gospodinjstev, a so iz tajvanskega operaterja elektroenergetskega omrežja Taipower že potrdili, da potres ni vplival na obratovanje dveh tajvanskih jedrskih elektrarn. Oglasili so se tudi iz tajvanskega velikana na področju proizvodnje polprevodnikov TSMC, kjer so navedli, da so nekaj obratov preventivno evakuirali, a da njihovi varnostni sistemi obratujejo kot običajno. Morebitne posledice na potresa na proizvodnjo še proučujejo. Pozneje so dodali, da se zaposleni že vračajo na delovna mesta.

Po podatkih tajvanske državne tiskovne agencije je bil to najmočnejši potres na tej otoški državi od leta 1999, ko je v potresu magnitude 7,6 umrlo približno 2400 ljudi. V tistem potresu, ki je bil eden najhujših v Tajvanu odkar obstajajo meritve, je bilo poškodovanih približno 50.000 zgradb, mnoge med njimi so se porušile. Direktor Uprave za vreme in seizmologijo v Taipeju Wu Chien Fu je medtem danes opozoril, da lahko v prihodnjih dneh pride do še več podobnih sunkov, kot je bil jutranji.