Nevarne ribiške mreže

Obale Črnega morja polne mrtvih delfinov

M.G.
2. 4. 2024, 20.15
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 20.16
Deli članek:

Skoraj 140 delfinov in drugih morskih sesalcev je v zadnjem mesecu naplavilo mrtve na ruske obale Črnega morja, je v torek sporočil center za reševanje in raziskovanje delfinov Delfa.

Profimedia
(slika je simbolična)

"V zadnjem mesecu je poginilo kar 137 kitov in delfinov. To je resna številka," so zapisali predstavniki centra Delfa v aplikaciji za sporočanje Telegram. "Samo v zadnjem tednu smo zabeležili 100 mrtvih delfinov. Samo zadnjega marca denimo smo bili obveščeni o 26 smrtnih žrtvah," so še dodali v reševalnem centru.

Mrtve živali so večinoma kazale znake, da so bile ujete v ribiške mreže, imele so globoke praske, nekatere so bile brez plavuti in repov ter z raztrganimi in razparanimi želodci. Nekatere so se tudi zapletle v vrvi, ki so se kasneje privezale okoli skal in jim onemogočile normalno plavanje. Strokovnjaki iz Delfe menijo, da so to morda povzročili ribiči v dobri veri, da bi se znebili teh delfinov, ki so po nesreči zatavali v njihove mreže nastavljene za druge ribe.

"Seveda ribiči ne ubijajo delfinov namerno," so dejali pri Delfi in dodali, da je "Takšno količino mrtvih delfinov preprosto težko ignorirati." Po navedbah reševalnega centra bi lahko veliko število umrlih delfinov bilo povezano tudi s tem, da so oblasti za leto 2024 podvojile ribolovno kvoto za iverke, ki jih lovijo v južni Rusiji. Iverke so skupina vrst ploščatih rib, ki živijo na dnu oceanov, lovijo pa jih s posebnimi mrežami za iverke, ki so po mnenju strokovnjakov za ribolov daleč najnevarnejše za večje ribe, kot so kiti in delfini.

"Če se ne bo našla alternativa ali pravila ribolova ne bodo spremenjena, bo Črno morje kmalu ostalo brez delfinov" so za konec opozorili iz centra za reševanje in raziskovanje delfinov Delfa.