Slovo legende

Umrl Chris Cross iz skupine Ultravox - skladba 'Vienna' izgubila enega izmed svojih ustvarjalcev

A. M./STA
2. 4. 2024, 20.02
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 20.43
Deli članek:

Umrl je basist Chris Cross, član britanske new wave skupine Ultravox, znane predvsem po svoji hit skladbi 'Vienna'. Po poročanju medijev naj bi 71-letnik, is pravim imenom Chris Allen, umrl že 25. marca. Njegovo smrt je potrdil frontman skupine, Midge Ure.

Profimedia
Umrl je Chris Cross, basist zasedbe Ultravox.

"Bil si lepilo, ki je skupino držal skupaj. Bil si logika v norosti in norost v naših življenjih. Bilo je super, da sem te poznal in rasel s tabo. Radi te imamo in pogrešali te bomo, stari prijatelj," je na družbenih omrežjih objavil Midge Ure, in se s tem poslovil od dolgoletnega soustvarjalca Ultravoxa.

Cross je bil skupaj z Urejem, Warrenom Cannom in Billyjem Curriejem eden od ustanovnih članov skupine, ki je s svojim kreativnim, prefinjenim zvokom elektronskih klaviatur in uspešnicami, kot so 'Hymn', 'Dancing With Tears In My Eyes' in seveda 'Vienna', sodila med slogovno definirane skupine novega vala. Cross je bil sicer zaslužni basist skupine.

Ultravox se je sicer leta 1987 razšel, a dobrih 20 let kasneje so se odločili za ponovno združitev. Leta 2012 so izdali nov album 'Brilliant', lani pa album 'Quartet', ki je bil leta 1982 posnet pod okriljem producenta skupine The Beatles, Georgea Martina, a je tokrat izšel v novi izdaji.

Skupina je leta 1985 nastopila tudi na legendarnem Live Aidu, ob boku Freddieju Mercuryju s Queen, in številnimi drugimi legendami.