Nestrpnost do tujcev

Okruten napad: enemu moškemu s sekiro prebil lobanjo, drugega ustrelil

A. M.
2. 4. 2024, 20.30
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 20.38
Deli članek:

V ponedeljek okoli 19.30 se je na ulici v Kaštelu zgodil okruten napad, v katerem sta bili huje poškodovani dve osebi, in sicer delavca iz tujine. Šlo naj bi za spor okrog napačno parkiranega vozila, poškodovana pa sta že izven življenjske nevarnosti.

Profimedia
Napadalec je žrtvi glavo razbil s sekiro.

Točne podrobnosti vzroka napada niso znane, storilec pa je že star znanec policije, saj je pred 21 leti zabodel mladeniča, ki je uriniral ob njegovi hiši. Tokrat naj bi šlo za spor glede parkiranja, ki ga je storilec pričel reševati tako, da je streljal na osebno vozilo suzuki SX4. Vozilo je z več naboji prestrelil, pri tem pa je ciljal tudi lastnika vozila, tujca, ki mu je zadal tri strelne rane v predelu trebuha, levega stegna in desne nadlakti. Očividci so žrtvi želeli nuditi pomoč, pri čemer je pristopila druga žrtev, prav tako moški. Napadalec je obračunal tudi s prišlekom, in sicer s sekiro. V napadu mu je ostro hladno orožje zabil v zadnji del glave, in ga tako zelo hudo poškodoval.

Moškemu, ki je bil s sekiro udarjen po glavi, je uspelo kljub vsemu napadalca dovolj zamotiti za trenutek, da so ga uspeli obvladati preostali očividci, in ga zadržati do prihoda policije. Pri tem je bil ranjen tudi napadalec sam, utrpel naj bi poškodbe nosu.
Kmalu po dogodku se je na družabnih omrežjih pojavil posnetek dela napada, na katerem poškodovani že leži na tleh, medtem ko se mu približuje moški, ki mu želi pomagati. V naslednjem trenutku sledi napad s sekiro, nato pa obvladovanje razjarjenega moškega, ki je v napadih poleg pištole nameraval uporabiti kar dve sekiri.

Na Hrvaškem je bilo v tem tednu več napadov na tuje delavce

Predsednik Zoran Milanović je stanje označil kot alarmantno, in opozarja na problem nacionalizma. Na Facebooku je danes izjavil, da Hrvaško vidi kot urejeno in varno državo za vse ljudi, ki v njej pošteno živijo in delajo, in tako jo je potrebno tudi ohraniti. Včerajšnji grozljiv napad je zaskrbljujoč, saj takšnemu divjanju niso priča prvič. Ko človek, ki pomaga drugim, postane žrtev napadalca, ki ima za sabo zgodovino nasilja, potem je to alarm za vse, opozarja.

Istega dne je bila Hrvaška namreč priča tudi fizičnemu napadu na delavce iz Nepala v Zagrebu, kar je sramotno in obsojanja vredno. »To ni Hrvaška, ki si jo želimo. Ljudje, ki so na predpisan in zakonit način prišli na Hrvaško, da delajo in služijo denar za svoje družine, morajo biti varni in imeti zaščito državnih institucij kot vsak človek na Hrvaškem«, še dodaja predsednik.