Ironično

Foto, Video: Kandidatko za županjo ustrelili med govorom o predstavitvi strategije o boju proti nasilju

M.G.
2. 4. 2024, 16.52
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 17.01
Deli članek:

Giselo Gaytan, iz levičarske stranke Morena, so včeraj ustrelili med javnim nastopom sredi ulice, medtem ko je govorila o tem, kako se bo spopadla s kriminalom, če bo izvoljena za novo županjo mesta Celaya, ki je ujeto v pest organiziranega kriminala.

X (Dra. Claudia ShitBaum, @CladuiaShitbaum)
Gisela Gaytan med govorom na ulici tik preden so jo brutalno utišali s streli.

Napad na političarko Giselo Gaytan, kandidatko za županjo mehiškega mesta Celaya v zvezni državi Guanajuato, se je zgodil sredi ulice med njeno kampanjo za županski stolček. Gaytanovo so ubili v soseski San Miguel Octopan – skupnosti, ki jo je še posebej močno prizadel organiziran kriminala — takoj po tem, ko je predstavila svojo varnostno strategijo. Vodilna mehiška stranka Morena, kateri je umorjena pripadala, napada še ni komentirala.

V kratkem posnetku, ki je bil objavljen na družbenih omrežjih, je Gaytanova videna na shodu s svojimi podporniki, ki mahajo z zastavami Morene. Sprva se slišijo vzkliki podpore: "Morena, Morena!" Le nekaj ​​sekund kasneje pa se sliši sedem strelov, ki so bili usodni za Giselo Gaytan. Mehiški časnik Milenio je poročal, da sta bili ranjeni še dve osebi.

X (Dra. Claudia ShitBaum, @CladuiaShitbaum)
Gaytanovi so skušali pomagati, a ji ni bilo več pomoči.
Ponedeljek je bil sicer drugi dan kampanje v zvezni državi Guanajuatu. Še zjutraj so kandidatko vprašali, ali namerava na novinarske dogodke in shode pripeljati varnostnike. Odgovorila je: "Za pomoč pri varovanju smo že zaprosili prek državne pravne službe stranke. Državljani so z nami, skrbijo za nas, seveda pa bomo imeli določene varnostne protokole, ki jih že pregleduje naša pravna služba." Še istega ponedeljka pred tragičnim incidentom se je Gaytanova zahvalila Sekretariatu za državljansko varnost, da je poskrbel za njeno varnost na tržnici Morelos, kjer je obiskovala prodajalce.

Glavna tema prihajajočih volitev je ustavitev nasilja

Nasilje je glavna tema volitev. Guanajuato je v primežu nasilja in kriminala, ki se še stopnjuje. Lanskega decembra je bilo v Celayi umorjenih šest študentov medicine, dva tedna kasneje pa je bilo ubitih tudi 11 mladih na božični zabavi v Salvatierragiselu. Tarče so bile tudi državne varnostne sile. Samo v zadnjem letu je bilo v Celayi, enem največjih mest v Guanajuatu s skoraj 380.000 prebivalci, ubitih 22 policistov.

Gisela Gaytan je dobršen del svoje županjske kampanje osredotočila ravno na boj proti nasilju. V nedeljo, dan preden je bila umorjena, je to problematiko obravnavala v videu, kjer je med drugimi dejala "Mi, prebivalci Celaye, se počutimo kot preživeli. Skupaj z vami želim, da smo mi sprememba naše sedanjosti. Z našimi očmi, usmerjenimi v prihodnost najdimo pogum, da se soočimo s strahom in na novo izumimo stvari in skupaj preoblikujemo naše mesto." Zaključila je z besedami: "Če je naše vsakdanje življenje težko, kaj še čakamo? Začnimo novo poglavje, za vse nas, združene, za boljšo prihodnost."