Več kot 30.000 požarov

Suša in rekordni požari v Venezueli

M.G./STA
2. 4. 2024, 15.23
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 15.24
Deli članek:

Venezuelo je v prvih treh mesecih letos prizadelo več kot 30.200 požarov, kar je največ v tem obdobju od začetka spremljanja podatkov leta 1999.

Profimedia
Venezuelo pesti precej problemov, od suše, splošnega pomanjka in rekordnih požarov.

Venezuela je v prvih treh mesecih letos zabeležila manj kot četrtino običajne količine padavin. Za to obdobje je suša sicer značilna, vendar ne tako huda. Začetek deževnega obdobja je pričakovati maja, je poročal Reuters.

Dodatno težavo predstavljajo namerni požigi gozdov, saj skušajo prebivalci s tem pridobiti dodatne površine za poljedelstvo in živinorejo. "Ljudje poskušajo tako kot včasih površine za kmetovanje pridobiti s požigalništvom, vendar so posledice zdaj drugačne, saj so suše danes močnejše," je za Reuters dejal Michael Coe iz raziskovalnega centra Woodwell. Članica centra Manoela Machado je dodala, da bi morale oblasti v sušnem obdobju leta požiganje gozdov povsem prepovedati.

Strokovnjaki opozarjajo tudi na težave, ki jih imajo venezuelski gasilci. Zaradi pomanjkanja opreme so pri tako obsežnih požarih namreč skoraj nemočni. Oblasti skušajo po navedbah Reutersa pomanjkanje opreme nadomestiti z aktiviranjem prostovoljcev za pomoč gasilcem, kar pa ne daje oprijemljivih rezultatov. Poleg tega naj bi sodelovanje v resnici ne bilo povsem prostovoljno.

Venezuela se sicer sooča s pomanjkanjem hrane, zdravil in drugih osnovnih življenjskih potrebščin. Hudo pomanjkanje naj bi trpelo več kot pet milijonov ljudi v tej nekaj manj kot 30-milijonski državi.

Za hudo sušo v amazonskem deževnem gozdu so po ugotovitvah mednarodne iniciative World Weather Attribution (WWA) krive podnebne spremembe. Nekateri strokovnjaki so domnevali, da je bil za razmere kriv naravni vremenski pojav El Nino, vendar je konec januarja objavljena študija WWA pokazala, da so glavni krivec podnebne spremembe kot posledice izpustov toplogrednih plinov. Po oceni raziskovalcev je bila zaradi podnebnih sprememb verjetnost suše med junijem in novembrom lani 30-krat večja od povprečja.