Nepopravljiva napaka

Zdravi ženski po pomoti naredili splav

M.G.
2. 4. 2024, 14.46
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 14.52
Deli članek:

Tragična zamenjava se je zgodila prejšnji teden v bolnišnici Bulovka v Pragi, ko so zamenjali identiteti dveh pacientk in splav naredili napačni ženski.

(Wikipedia Commons)
Univerzitetna bolnišnica Bulovka v Pragi.

Nepopravljiva človeška napaka, pravzaprav malomarnost, je povzročila, da so minuli teden v univerzitetni bolnišnici Bulovka v Pragi, zdravniki opravili splav na popolnoma zdravi tuji ženski, ki si tega sploh ni želela. Noseča ženska tuje narodnosti je prišla v bolnišnico na predviden redni pregled, vendar je osebje nekako zamenjalo njeno identiteto z neko drugo tujo državljanko, ki pa je prišla v bolnišnico, da bi opravila splav.

Češko ministrstvo za zdravje se sedaj posipa s pepelom in opravičuje družini ter oškodovanki obljublja visoko finančno nadomestilo, vendar življenja, ki je klilo v njej noben denar ne bo povrnil. Sklicujejo se tudi na jezikovne ovire, saj zamenjani pacientki domnevno nista govorili češkega jezika. Ginekolog in podpredsednik češke zdravniške zbornice Jan Prada je za češki medij Seznam Zpravy povedal, da zamenjava ni bila preprečena, ker sta bili obe pacientki tujki, ki verjetno ne znata govoriti ali razumeti češkega jezika. "Češko govoreča pacientka bi se verjetno aktivno upirala dejstvu, da bo opravila poseg, ki ga ne razume" je še komentiral.

Přáda je poudaril, da zdravniki pred termini in operacijami vedno potrdijo ime bolnika, preverijo njegovo bolnišnično zapestnico in številko ter se z njimi večkrat posvetujejo, kakšen poseg bodo opravili. Pacienti, ki popolnoma razumejo češčino – ali zdravniki, ki govorijo angleško – bi morda to preprečili. Trenutno ni znano, v katerem jeziku so govorili zdravstveni delavci, ko so se pogovarjali z pacientkama iz primera.

"Ministrstvo za zdravje izraža globoko obžalovanje pacientu in celotni družini," je v četrtkovem sporočilu za javnost dejal tiskovni predstavnik ministrstva Ondřej Jakob. "Prišlo je do neopravičljive človeške napake in odgovorni so bili odpuščeni z dolžnosti." Policija je v soboto sporočila, da obravnava primer kot povzročitev (ne)namerne telesne poškodbe.