Domnevna 90-odstotna podpora

Egiptovski predsednik Al Sisi dosegel ponovni predsedniški mandat

A. M./STA
2. 4. 2024, 15.55
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 16.14
Deli članek:

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je danes pred parlamentom prisegel za tretji predsedniški mandat, s katerim bo na oblasti ostal do leta 2030. V nagovoru je obljubil, da bo uresničil želje naroda po izgradnji sodobne in demokratične države. Če si ne bo prizadeval za spremembo ustave, bo to njegov zadnji predsedniški mandat.

Profimedia
Abdel Fattah El-Sisi vodi državo že od leta 2013.

Al Sisi je na predsedniških volitvah decembra lani osvojil 89,6 odstotka glasov. Njegova ponovna izvolitev se je že pred volitvami zdela praktično zagotovljena, čeprav se država pod njegovim vodstvom že vrsto let spopada z gospodarskimi težavami in obtožbami o kršenju človekovih pravic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblast v Egiptu je postopoma prevzel v nemirnih letih po arabski pomladi leta 2011. V tistem času je bil direktor vojaške obveščevalne službe, leta 2012 pa je postal vrhovni poveljnik oboroženih sil, obrambni minister in kasneje tudi podpredsednik egiptovske vlade.

Nato je leta 2013 prišel na oblast z vojaškim udarom in od takrat Egiptu vlada s trdo roko, leta 2014 in leta 2018 pa je zmagal na predsedniških volitvah s 96 oziroma 97 odstotki glasov. Na volitvah decembra je osvojil še tretji predsedniški mandat, ki bo trajal šest let.

V Egiptu so namreč leta 2019 spremenili ustavo, s čimer so omejitev trajanja predsedniškega mandata podaljšali s štirih na šest let in al Sisiju omogočili kandidiranje za tretji mandat. Če si egiptovski predsednik ne bo prizadeval za novo spremembo ustave, bo to njegov zadnji predsedniški mandat.