zaradi tega umre okoli 37 tisoč bolnikov

Bolj ko je vroče, bolj smo ogroženi

A.Ž.
31. 3. 2024, 21.00
Deli članek:

Odlična higiena v bolnišnicah, sploh pa v operacijskih sobah, bi morala biti samoumevna. A vedno ni tako, kar so spoznali tudi v Avstriji. V deželi, kjer naj bi vladala red in disciplina, se borijo z okužbami pacientov, saj zaradi pooperacijskih zapletov in seps na leto umre celo pet tisoč pacientov.

Profimedia
Pri naših severnih sosedih se še bolj osredotočajo na ustrezno pripravo pacienta.

Po podatkih WHO pa na svetu zaradi tega umre okoli 37 tisoč bolnikov. Poleg slabe higiene kot vzrok navajajo vse večjo odpornost bakterij na znane antibiotike. Mnogo zastrupitev povzročijo bakterije, ki so na človeški koži in v osnovi ne predstavljajo velikega tveganja, a ko enkrat prodrejo v rano, lahko povzročijo infekcijo.

Vsaj polovico smrtnih žrtev bi preprečili z ustrezno higieno

Na vsakem kvadratnem centimetru naše kože je do 10 milijonov bakterij, ki imajo varovalno funkcijo, a lahko v telesu povzročijo infekcije. V času, ko bodo povsod temperature začele naraščati, to lahko postane še večji problem. Statistika govori, da ko se zunanja temperatura dvigne v povprečju za eno stopinjo, se tudi število pooperacijskih infekcij poveča za en odstotek.

Z drugimi besedami, ko je zunaj 30 stopinj Celzija, je za 30 odstotkov večja verjetnost okužbe. A vsaj polovico smrtnih žrtev v Avstriji bi lahko preprečili z ustrezno higieno, zato se pri naših severnih sosedih še bolj osredotočajo na ustrezno pripravo pacienta na operacijo, kar vključuje tudi umivanje celotnega telesa pacienta, ne le predelov, na katerih bo potekala operacija.