Je Danka na Dunaju?

Fokus iskanja Danke Ilić se po vesti iz Dunaja seli iz majhne vasice v milijonsko mesto

M.G.
31. 3. 2024, 21.16
Posodobljeno: 31. 3. 2024, 21.39
Deli članek:

Posnetek Srba, na katerem bi lahko dejansko bila Danka v spremstvu dveh Romunk na Dunaju, je popolnoma predrugačil iskalno akcijo. Sedaj se bodo osredotočili na iskanje in identifikacijo deklice, ki je spominjala na Danko. Oglasil se je tudi Dankin stric, ki je stopil v bran svoji sestri.

Telegram.rs
Domnevna slika Danke Ilič, ki jo je na Dunaju živeči Srb posnel sinoči, ko se je sprehajala v spremstvu dveh Romunk.

Iskanje deklice Danke Ilić, ki je v torek izginila neznano kam, se nadaljuje tudi šesti dan. Vendar se iskanje zaradi včerajšnje vesti in posnetka nekega mimoidočega Srba, ki bi naj Danko videl na Dunaju v družbi dveh Romunk, sedaj seli  iz majhne vasi v milijonski Dunaj. Srbske oblasti že aktivno sodelujejo z avstrijskimi, izginotje pa je objavljeno tudi na spletni strani Interpola in je s tem postalo mednarodno.

Izjava Srba, ki je posnel video na Dunaju

Po poročanju srbskega Blica, je srbska policija v noči s sobote na nedeljo prejela elektronsko sporočilo z Dunaja, v katerem srbski državljan navaja, da je videl deklico, ki naj bi bila podobna pogrešani Danki. "Okoli 20. ure sem stopil iz podzemne postaje in zagledal otroka, ki je bežal in kričal. Najprej sem gledal, nato sem začel snemati. Vse se je dogajalo na tramvajski postaji. Tam sta bili dve ženski z otrokom, ki sta se pogovarjali v romunščini. Otroka so klicali po nekem imenu, nisem razumel, po katerem, a se deklica sploh ni odzvala," je zapisal v elektronskem sporočilu.

Po tem elektronskem sporočilu je bila takoj vzpostavljeno sodelovanje med avstrijsko in srbsko policijo: "Odzvali so se takoj in odgovorili na vse zahteve, ki so jim bile posredovane. Sodelovanje je bilo doseženo, lokalna policija je začela preiskavo in upa na pozitiven rezultat." so sporočili predstavniki srbske policije.

Posnetek policija še preverja

Srbski mediji so danes objavili posnetek Danke na Dunaju, posnet v družbi dveh Romunk. Posnetek je na Dunaju posnel srbski državljan, ki je v elektronski pošti srbski policiji zatrdil, da je "otrok brcal in kričal", preden je začel snemati. Policija preverja, ali je na posnetku res ona. Posnetek si je ogledal tudi Dankin dedek in ga komentiral z besedami, da "ne verjame, dokler ne vidi na lastne oči". Dodal je še, da je mislil, da je bila ugrabljena, ker sama ni mogla daleč. Ministrstvo za notranje zadeve Srbije je pozvalo vse Srbe na Dunaju, naj obvestijo policijo, če vidijo pogrešano deklico, dunajska policija pa je sporočila, da je sprožila preiskavo. Danko išče tudi Interpol. Oglasil se je tudi njen stric, ki je stopil v bran svoji sestri in pokomentiral videoposnetek.

Dankin stric: Vsi krivijo mojo sestro, a nihče ne ve, kako se v resnici počuti

Stefan Dragomirović, stric pogrešane Danke Ilić in brat njene mame Ivane, je stopil pred medije in dal intervju za Blic. Pravi, da Ivana Ilić od izginotja dekleta veliko časa preživi na policijski postaji. "Na policijski postaji preživi ure in ure, od jutra do večera, v upanju, da se bo spomnila kakšne podrobnosti, ki bi lahko pomagala policiji. Tam je nihče ne zadržuje, moja sestra sodeluje s policijo pri preiskavi in ​​želi, da najde njenega otroka čim prej," je dejal Dragomirović.

"Vsi krivijo mojo sestro, a nihče ne ve, kako je z njo. Morda deluje hladna, a od znotraj vre. Danke ni, njene hčerke. Samo predstavljajte si, kako ji je, da ne govorim o tem, da je tudi noseča in ne sme biti pod stresom," je dejal Dankin stric.

Komentiral je tudi posnetek z Dunaja, na katerem je dekle, ki je videti kot Danka, v spremstvu dveh žensk. "Posnetek je zelo zamegljen, zato ne morem z gotovostjo trditi, da gre za Danko. Čakamo na kakšno uradno potrditev. Po dekletini hoji in laseh se mi zdi, da bi to lahko bila ona, a to ni gotovo. Kako vedo, da so te ženske iz Romunije, ki so posnele ta video? Veliko stvari se tam ne ujema. Toda bolj kot karkoli na svetu bi si želeli, da bi prišla domov," je dejal.

Danko videli na Dunaju?

Novo sled, ki se je pojavila sinoči je danes v Batajnici, ko je komentiral delo policije v primeru pogrešane Danke Ilić, razkril celo sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Rad bi se zahvalil policistom, ki delajo dan in noč. Ko se je ob pol štirih zjutraj pojavila nova sled, so me o tem tudi takoj obvestili. Ob pol petih so bili že vsi na svojih mestih. Vse pohvale za predanost, koliko ljudi se vsak dan bori za čudovito življenje, upam, da jim bo uspelo rešiti tudi ta primer," je dejal Vučić.

Nova sled bi naj bilo dejstvo, da so včeraj na Dunaju opazili Danko (ali vsaj deklico, ki ji je zelo podobna) v spremstvu z dvema Romunkama. Srbski mediji poročajo, da je policija sinoči že stopila v stik z avstrijskimi kolegi in Europolu posredovala vse podatke in posnetke. Trenutno se domnevno dela na identifikaciji in lociranju dekleta, uradne potrditve pa še ni.

Prepovedan vstop na Banjsko polje

Od danes zjutraj so tudi prepovedali vse vstope in izstope iz Banjskega polja brez predhodne legitimacije. Po poročanju srbskih medijev, trenutno nihče brez predhodne overitve ne more vstopiti v Banjsko polje. Na več možnih vstopnih točkah v vas namreč patruljirajo policisti, ki pregledujejo vse, ki pridejo mimo.

Domačini v skrbeh za punčko

Domačini se zaradi hudega mraza, ki nastopi ponoči zelo bojijo za Danko. Pravijo, da se vsi umaknejo v svoje domove, ko se zvečeri, saj zelo pritisne mraz. "Tukaj je Črni vrh, noči so tu mrzle. Ob mraku se nad vasjo že kadi, vsi si oblačijo jakne in se umikajo v svoje hiše ..." je za Telegraf povedal eden izmed domačinov.

Starim staršem zmanjkuje moči

Milan Ilič, dedek pogrešane Danke je potožil, da jim že zmanjkuje moči, saj od njihove vnukinje že več kot 5 dni ni ne sledu ne glasu. "Umiramo, pet dni ne vemo, kje je naša Danka. Žena je od stresa zbolela, ne vemo več, kaj storiti," je povedal dedek Milan. Dedek je hodil počasi, njegov pogled pa je bil zamišljen, ko se je pogovarjal z novinarjem Blica pred policijsko postajo v Boru. "Komaj še stojimo na nogah, skrbi nas za vnukinjo. Zdaj se govori že vse mogoče stvari, prave informacije pa boste dobili z vrha države," je še povedal dedek Danke Ilić, ki mu bo vest o tem, da so Danko videli na Dunaju vsekakor vlila nekaj dodatne moči. Dedek je komentiral posnetek, ki ga je objavil srbski Telegraf, dejal je, da ne verjame, dokler je ne vidi na lastne oči, da pa mu ogled posnetka daje upanje, da je njegova vnukinja še živa.