Kriptoprevara

Epilog kritpo-afere FTX: Bankman-Fried obsojen na 25 let zapora

M.G.
31. 3. 2024, 20.32
Posodobljeno: 31. 3. 2024, 20.47
Deli članek:

Sama Bankmana-Frienda, ustanovitelja propadle borze kriptovalut FTX, je sodnik v četrtek obsodil na 25 let zapora zaradi kraje 8 milijard dolarjev strankam.

Profimedia
Sama Bankmana-Frieda je sodnik obsodil na 25-letno zaporno kazen brez možnosti pogojnega izpusta, zasegli pa mu bodo tudi 11 milijard dolarjev, da bodo strankam poplačali izgubljeni denar.

To je bil zadnji korak v dramatičnem propadu nekdanjega milijarderja, ki so ga nekateri kovali v zvezde, imenovali so ga tudi čudežni deček. Sojenje proti Samu Bankman-Friedu velja za enega izmed najbolj razvpitih sodnih procesov s področja novih tehnologij, ki  je doseglo svoj vrhunec ta četrtek, ko mu je ameriški okrožni sodnik Lewis Kaplan izrekel kazen na zaslišanju na sodišču v Manhattnu.

Sodnik je najprej zavrnil Bankman-Friedovo trditev, da FTXove stranke dejansko niso izgubile denarja, ter ugotovil, da je med pričanjem na sojenju lagal. Med preiskavo dogodka se je izjasnilo, da propad kriptomenjalnice ni bil posledica nesrečnih razmer na trgu, kakor je trdil Bankman-Friend, temveč nedovoljenih praks, zavajanja in malomarnosti vodstva družbe, ki je sredstva strank uporabljalo v vse mogoče druge namene.

Porota je 32-letnega Bankman-Frieda 2. novembra lani spoznala za krivega po vseh sedmih točkah obtožnice, ki izhajajo iz propada FTXa leta 2022, kar so tožilci označili za eno največjih finančnih goljufij v zgodovini ZDA. Sodnik Kaplan je dejal, da je Bankman-Fried ni pokazal nobenega obžalovanja za storjena dejanja. "Vedel je, da dela narobe", je dejal Kaplan. "Vedel je, da je to kaznivo. Obžaluje le, da je zelo slabo stavil glede verjetnosti, da ga bodo ujeli. Vendar ne bo priznal ničesar, kar je sicer njegova pravica."

Profimedia
Sam Bankman-Fried bo predvidoma zopet na prostosti, šele ko bo star okrog 60 let (sedaj jih šteje 32).
Bankman-Fried, oblečen v bež zaporniško majico s kratkimi rokavi, je med 20-minutnimi pripombami sodniku priznal, da so stranke FTX trpele, in se tudi opravičil svojim nekdanjim kolegom iz FTX – vendar kazinivega dejanja ni priznal. Ob branju obsodbe je Bankman-Fried stal s sklenjenimi rokami pred seboj, nato je na kratko spregovoril s svojim zagovornikom Marcom Mukaseyjem, preden so ga policisti odpeljali iz sodne dvorane.

Najdaljša zaporna kazen, ki bi jo Bankman-Fried lahko dobil za svoja dejanja, bi lahko znašala 110 let, vendar so se tožilci zedinili, da to nima smisla, zato so predlagali kazen med 40 in 50 leti zapora, saj po njihovem obstaja potencialna nevarnost, da bi se Bankman-Fried lahko ob prehitrem izpustu znova lotil prevarantskih podvigov, hkrati pa so želeli poslati močno sporočilo tistim, ki bi jih podobne prevare zamikale v prihodnosti.

Profimedia
Časovnica dogodkov, ki so privedli do razsodbe.
Na drugi strani so Bankman-Friedovi zastopniki logično predlagali precej milejšo kazen - zgolj 6 in pol letno kazen, z obrazložitvijo, da se je njihov klient pokesal in da že odplačuje dolgove. Na koncu se je sodnik Kaplan odločil za sredinsko pot, kriptoprevarant bo moral v zaporu odsedeti 25 let, brez možnosti pogojnega izpusta, zvezni organi pa mu bodo zasegli 11 milijard dolarjev sredstev, kolikor znaša skupna izguba vseh vpletenih strank zaradi propada FTX.

Tako je kazen in obsodba zaznamovala vrhunec Bankman-Friedovega padca iz izjemno bogatega podjetnika in velikega (političnega) donatorja v največjo sodno trofejo v zatiranju zlorab na področju kriptovalut s strani ameriških oblasti.