Nemoralno početje

Foto: Izrael z bojnimi letali nad bolnišnico v Gazi

A.S./STA
31. 3. 2024, 19.24
Posodobljeno: 31. 3. 2024, 19.28
Deli članek:

Izraelske sile so danes napadle dvorišče bolnišnice Al Aksa v mestu Deir al Balah v osrednji Gazi. Po navedbah lokalnih oblasti so letala zadela dva šotora, ki so ju uporabljali novinarji in razseljeni civilisti. Ubite so bile najmanj štiri osebe.

Profimedia
Palestinci preverjajo škodo v improviziranem taborišču za razseljene osebe pred bolnišnico Al-Aksa v osrednjem delu Gaze.

Tiskovni predstavnik bolnišnice je povedal, da so bolniki, ranjeni in številni, ki so se v bolnišnico zatekli, v stanju panike, saj jih je strah, da bodo izraelska letala znova ciljala bolnišnično poslopje, poroča katarska televizija Al Jazeera. Kot navaja palestinska tiskovna agencija, so bili v napadu ubiti najmanj štiri ljudje, še 16 je ranjenih.

Gre za nov napad izraelskih sil na zdravstvene ustanove v Gazi in sledi obleganju bolnišnice Al Šifa na severu enklave. Kot navajajo palestinske oblasti, je bilo tam v več kot dveh tednih ubitih okoli 400 ljudi. Izraelska vojska vztraja, da palestinski borci bolnišnico, ki je že večkrat bila tarča okupacijskih sil, uporabljajo kot oporišče.

Vlada v Gazi poroča o 107 bolnikih, ki da ostajajo ujeti v uničenem bolnišničnem poslopju. Notri naj bi bilo tudi okoli 60 zdravstvenih delavcev, vsi skupaj pa se soočajo s hudim pomanjkanjem hrane, vode in zdravil, ki že sicer kronično primanjkujejo v mestu Gaza.

Skupno število ubitih v skoraj šestmesečni izraelski ofenzivi se bliža 33.000, število mrtvih pa bi lahko skokovito naraslo zaradi lakote in širjenja bolezni, opozarjajo strokovnjaki. Nadaljevanje izraelskih vojaških operacij v Gazi je v neposrednem nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je v ponedeljek pozval k takojšnjemu premirju.