Poziv Izraelu

Čez Gazo galopirajo štirje konji, ki predstavljajo vojno, lakoto, okupacijo in smrt

G.G./STA
24. 3. 2024, 17.18
Posodobljeno: 24. 3. 2024, 17.24
Deli članek:

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval Izrael, naj umakne prepreke in omogoči dostavo humanitarne pomoči v Gazo, ki ji grozi vse hujša lakota.

Profimeida
V vrsti za hrano v Gazi.

"Ko se ozreš proti Gazi se ti zdi, da čez njo galopirajo štirje konji, ki predstavljajo vojno, lakoto, okupacijo in smrt," je na tiskovni konferenci v Kairu, ki jo je sklical skupaj z egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Šukrijem, dejal Guterres, po tem, ko je v soboto obiskal mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom. Guterres je mejni prehod Rafa označil za "pomembno arterijo, ki lahko reši življenja v Gazi". Opozoril je, da je ta "arterija zamašena, saj je na egiptovski strani mejnega prehoda obtičala večina tovornjakov s humanitarno pomočjo, medtem ko se razmere v Gazi slabšajo iz dneva v dan."

K temu, da bi Izrael olajšal dobavo humanitarne pomoči v Gazo že več mesecev pozivajo številne humanitarne organizacije, Izrael pa grozi z novo vojaško operacijo v mestu Rafa na jugu ebklave, kamor se je po začetku izraelskega obstreljevanja Gaze zateklo več kot 1,5 milijona Palestincev.