Širok nabor projektov

V občini Dobrova-Polhov Gradec letos v ospredju sanacija posledic poplav

A.S./STA
24. 3. 2024, 16.30
Deli članek:

V občini Dobrova-Polhov Gradec bodo letos veliko moči usmerili predvsem v sanacijo posledic poplav. Kljub temu je nabor projektov po besedah župana Jureta Dolinarja širok in razgiban. V načrtu je nekaj novih investicij, med drugim center zdravstvene oskrbe in vrtec. Letos nameravajo zaključiti tudi gradnjo Barjanskega kolesarskega omrežja.

FB Občina Dobrova-Polhov Gradec
Občina Dobrova-Polhov Gradec

"Za občino Dobrova-Polhov Gradec je letos največji izziv zagotovo sanacija po avgustovskih poplavah. Za sanacijo poškodovane javne infrastrukture je občina na podlagi pogodbe, sklenjene jeseni z državo, dobila 12,6 milijona evrov," je za STA povedal župan Dolinar. Po njegovih besedah je bilo samo na občinski infrastrukturi škode za več kot 37,7 milijona evrov. Najbolj so bile prizadete ceste, škodo pa so utrpeli tudi mostovi, vodovodno omrežje, zemljišča in vodotoki, je pojasnil župan, ki izziv vidi v usklajevanju z različnimi pristojnimi službami. Letošnji proračun občine sicer znaša 10,9 milijona evrov prihodkov in 21,9 milijona evrov odhodkov.

Celostno sanacijo posledic poplav s pomočjo državnih sredstev bodo, kot pravi župan, začeli spomladi. Na podlagi pripravljenega programa bodo v tem mesecu izdelali potrebno dokumentacijo, nato pa se bodo pričela dela na terenu. Občina se je povezala tudi z Direkcijo RS za vode, ki upravlja z vodotoki, da bi sočasno s sanacijo cestnih odsekov izvedli tudi sanacijo vodotokov oziroma hudourniških zalednih vod.

"Jasno je, da sanacija cest brez tesnega sodelovanja z direkcijo za vode ne bo učinkovita, zato si na občini močno prizadevamo in vlagamo velike napore v to, da bi se načrti občine in aktivnosti direkcije vodili usklajeno, saj bo le tako mogoče zagotoviti urejenost vodotokov, ki so neposredno ob cestah, s tem pa tudi to, da ob vsakokratnih poplavah naše ceste ne bodo vedno znova porušene," je poudaril Dolinar.

V tem letu sicer nadaljujejo uresničevanje projekta Center zdravstvene oskrbe in knjižnica Polhov Gradec. V načrtu je nakup zemljišča, priprava investicijske in projektne dokumentacije, izvedba postopka javnega naročila za izbiro izvajalca. Trenutno je občina v postopku pridobivanja nepremičnine in gradbenega dovoljenja za izgradnjo družinskih ambulant in knjižnice v središču Polhovega Gradca, kjer je bila nekoč uprava Hoje.

Glavni cilj projekta je po županovih besedah zagotoviti prostorske kapacitete, ki bodo ustrezale spremenjenim potrebam po zdravstvenih storitvah v prihodnjih letih. "Novi objekt bo ustvaril ustrezne delovne pogoje za kakovostno izvajanje zdravstvene dejavnosti, zobozdravstva in patronažne službe. Z investicijo bomo pridobili tudi prostore za knjižnico, ki bo pomembno prispevala h kulturnemu utripu občine," je pojasnil.

Občina načrtuje gradnjo novega desetoddelčnega vrtca pri Osnovni šoli Dobrova, za kar bodo pripravili projektno dokumentacijo. Tako bodo dosegli povečanje kapacitet vrtca v občini ter izboljšali pogoje za predšolsko vzgojo in izobraževanje, je dejal župan.

Med pomembnimi investicijami je župan med drugim omenil nadaljevanje gradnje Barjanskega kolesarskega omrežja, ki bo pomembno prispeval k večji prometni varnosti in spodbujanju kolesarstva v občini. Odsek Gabrje-Šujica bodo, kot je napovedal, zaključili do sredine leta, odsek Razori-Tržaška cesta pa predvidoma do konca leta.

Letos načrtujejo tudi gradnjo kolesarskih poti ob Gradaščici in Horjulki, in sicer na območju Dobrova-Brezje in Gabrje-Polhov Gradec. "S tem bi občanom in obiskovalcem zagotovili dodatne varne kolesarske površine. Idejna zasnova je že izdelana. Časovnica izvedbe projekta je odvisna tudi od drugih upravljavcev prostora in državnih institucij, s katerimi potekajo dogovori," je še povedal Dolinar.