Mundial 2026

Severna Koreja odpovedala kvalifikacijsko tekmo za SP, ker se bojijo, da bi jih Japonci okužili

J.V.
22. 3. 2024, 16.55
Posodobljeno: 22. 3. 2024, 17.12
Deli članek:

Japonska je včeraj v Tokiu v tretjem krogu kvalifikacijske skupine B premagala Severno Korejo z 1:0, v četrtem krogu pa naj bi se izbrani vrsti 26. marca pomerili v Pjongjangu. To bi bil prvi športni spektakel v Severni Koreji po izbruhu pandemije novega koronavirusa ...

Profimedia
Včeraj v Tokiu izbranci Kim Jong-una niso bili uspešni.

Nogometna reprezentanca Severne Koreje je bržkone po nareku vodje Kim Jong-una odpovedala kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo leta 2026, ker se bojijo, da bi jih Japonci okužili z virusom, ki trenutno razsaja v deželi vzhajajočega sonca, poroča Guardian.

Japonska je včeraj v Tokiu v tretjem krogu kvalifikacijske skupine B premagala Severno Korejo z 1:0, v četrtem krogu pa naj bi se selekciji 26. marca pomerili v Pjongjangu na stadionu Kim il-Sung. To bi bil prvi mednarodni športni spektakel v Severni Koreji po koncu pandemije novega koronavirusa. A je severnokorejska nogometna zveza danes obvestila Azijsko nogometno konfederacijo (AFC), da ne more gostiti Japonske, ker na Japonskem trenutno velja povečana stopnja okužbe s streptokoki in se bojijo, da bi kdo iz njihove delegacije okužil njihove prebivalce. AFC zdaj išče nevtralno igrišče, datum tekme pa še ni določen.

Kot je znano, se je Severna Koreja po izbruhu pandemije novega koronavirusa zaradi zaščite svojih državljanov odpovedala igranju kvalifikacij za mundial leta 2022.

Streptokoki so verjetno najpogostejši povzročitelji bakterijskih okužb pri ljudeh. Najpogosteje povzročajo angino, škrlatinko, pljučnico in šen, povzročajo pa tudi okužbe z živili. Bolezni, ki jih povzročajo, so lahko kratkotrajne in blage, lahko pa potekajo burno in ogrožajo življenje bolnika, beremo v spletni brošuri Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).