Utrujena

Pilota dremala za krmilom, letalo je skrenilo s poti

R.T.
11. 3. 2024, 08.06
Posodobljeno: 11. 3. 2024, 08.52
Deli članek:

Indonezijski preiskovalci preiskujejo dogajanje na letalu lokalne letalske družbe Batik Air konec letošnjega januarja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na letalu Airbus A320 letalske družbe Batik Air, ki je 25. januarja s Sulavezija letelo v prestolnico Džakarta, sta kot kaže v nekem trenutku dremala tako pilot kot kopilot. Skupno sta med letom istočasno spala kar 28 minut, letalo z 153 potniki pa naj bi v tem času nekoliko skrenilo s poti. Letalo je pozneje sicer varno pristalo. Oba pilota so že suspendirali.

Glede na poročilo o incidentu, ki ga je pripravilo indonezijsko ministrstvo za promet, je 32-letni pilot približno pol ure po vzletu svojemu 28-letnemu kopilotu naročil, naj prevzame nadzor nad letalom, saj da se mora sam odpočiti. Kopilot je v to privolil, a je nato zadremal tudi sam. Pozneje se je branil, da je oči tudi sam zatisnil zaradi utrujenosti, saj je njegova soproga pred mesecem dni povila dvojčka, skrb za otroka pa je terjala svoj davek.

Da se na letalu nekaj dogaja oziroma bolj rečeno ne dogaja, so opazili v kontroli zračnega prometa v Džakarti, saj se pilota na njihove pozive nista odzivala. Tišina na radijski zvezi je trajala natančno 28 minut, nato se je pilot vendarle prebudil in opazil, da trdno spi tudi njegov sotrpin. Opazil je tudi, da je letalo nekoliko skrenilo s poti, a je poprijel za krmilo in ga varno pripeljal do letališča. Pilota sta po poročanju britanske BBC pred samim letom uspešno prestala v zdravniške teste. Izmerili so jima krvni tlak in srčni utrip, a so bili rezultati znotraj običajnih mej. Prav tako nista bila pod vplivom alkohola.

Letalska družba Batik Air je bila zaradi incidenta deležna hude graje indonezijskih pristojnih organov. Obtožili so jih, da počitku pilotov in članov posadke ne posvečajo dovolj pozornosti, na kar so se v letalski družbi odzvali, da so njihova »pravila na področju počitka ustrezna« in da so se »zavezali, da bodo izvajali vsak varnostna priporočila.«