pospešili tehnologijo

Nissan pošilja samovozeče taksije na japonske ceste

S.Č./STA
3. 3. 2024, 09.12
Posodobljeno: 3. 3. 2024, 12.10
Deli članek:

Japonski proizvajalec avtomobilov Nissan namerava v nekaj letih na Japonskem uvesti samovozeče taksije. Storitev, ki jo načrtujejo zaradi pomanjkanja taksistov kot posledice staranja prebivalstva, naj bi bila na voljo v poslovnem letu družbe, ki se začne aprila 2027.

Profimedia
Uvesti želijo samovoseže taksije.

Kot so pred kratkim sporočili iz podjetja, bodo začeli komercialne storitve preizkušati v prihodnjem poslovnem letu, in sicer z uporabo enoprostorcev na območju Jokohame južno od Tokia.

"Lokalne skupnosti se na področju mobilnosti soočajo s številnimi izzivi, med drugim s pomanjkanjem voznikov, ki je posledica staranja prebivalstva," je Nissanovo izjavo za javnost povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Japonska ni edino mesto z avtonomnimi vozili 

Pri uvedbi storitve nameravajo sodelovati z lokalnimi oblastmi in prevozniki, da bi "zagotovili široko paleto novih storitev, ki omogočajo prosto gibanje".

Japonska še zdaleč ni edino mesto z avtonomnimi vozili na cestah, vendar je njena vlada določila pospešitev razvoja te tehnologije kot ključno prednostno nalogo, saj se država sooča s pomanjkanjem delovne sile in starajočim se prebivalstvom, ki potrebuje prevoz.

V skladu z zakonom o cestnem prometu lahko v določenih okoliščinah po javnih cestah na Japonskem od lanskega leta vozijo samovozeča vozila stopnje 4. Avtonomija vozila je razvrščena po lestvici od 0 do 5, pri čemer 5 pomeni, da je vozilo povsem avtonomno.

V Nissanu so povedali, da poslovne modele za storitve samovozeče mobilnosti preizkušajo na Japonskem in v tujini že od leta 2017.