Kratkotrajno veselje

Uslužbenci mestne uprave v Zurichu pomotoma prejeli dvojno plačo

M.G.
29. 2. 2024, 13.27
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 13.30
Deli članek:

Zaposleni v zuriški mestni upravi so v ponedeljek prejeli plače za mesec februar, ki so bile dvakrat višje kot običajno; prišlo je do računalniške napake.

Profimedia
Poslopje banke, kjer so naredili napako in uslužbencem izplačali dvojno plačo.

Približno 30.000 zaposlenih v mestni upravi v Zurichu v Švici se je v ponedeljek razveselilo, pa čeprav za kratek čas, nenavadno visokega zneska na svojem bančnem računu. Veselje ni trajalo dolgo, saj jih je delodajalec kmalu obvestil, da je prišlo do napake. Tehnično napako so storili pri banki ZKB (Zürcher Kantonalbank), ki izvaja izplačila za javne uslužbence v mestni upravi, po pomoti so namreč dvakrat sprožili plačilo februarskih plač, so še isti dan sporočili iz banke ZKB in se opravičili za napako.

Zaposleni bodo denar seveda morali vrniti, oblasti in banka pa trenutno iščejo rešitev, kako bi poenostavili vrnitev preplačanega denarja - naj bi šlo za okrog 200 milijonov dolarjev. ZKB je prejemnike denarja pozvala, naj denarja nikar ne potrošijo, temveč naj počakajo na navodila, kako in kam ga vrniti. Vzpostavili so tudi posebno telefonsko linijo, kamor lahko pokličejo za več informacij.

Napaka bi se naj zgodila v programski opremi enega izmed podizvajalcev Swisscom AG, ki jo uporablja banka ZKB.