Fojbe

Italijanska premierka bi Titu odvzela odlikovanja

G.G./STA
10. 2. 2024, 17.03
Posodobljeno: 10. 2. 2024, 17.06
Deli članek:

Predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni je ob italijanskem dnevu spomina na povojne poboje in množični odhod Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije, položila venec k osrednjemu spomeniku na te dogodke pri nekdanjem rudniškem jašku oziroma fojbi v Bazovici.

Profimedia
Ob robu slovesnosti v Bazovici je Giorgia Meloni podprla odvzem odlikovanja Titu.

Giorgia Meloni je dejala, da je k spomeniku v Bazovici prišla že mnogokrat, tudi kot mlado dekle, čeprav so takrat na tiste, ki so se spominjali povojnega trpljenja Italijanov, kazali s prstom, jih obtoževali in jih izolirali. Dan spomina, ki ga v Italiji na dan podpisa pariške mirovne pogodbe obeležujejo od leta 2005, je po njenih besedah enkrat za vselej pometel z zaroto tišine o teh dogodkih. A za večdesetletno pozabo ni opravičila, je menila in dodala, da so se danes prišli poklonit vsem Istranom in Dalmatincem, ki so se zato, da bi še naprej ostali Italijani, odločili zapustiti domove, zemljo in premoženje. Edino, česar jim Titovi komunisti niso mogli vzeti, je njihova identiteta.

V Bazovici sta premierko med drugimi spremljala zunanji minister in podpredsednik vlade Antonio Tajani in minister za kulturo Gennaro Sangiuliano. Vence so položili tudi predsednik Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga, tržaški župan Roberto Dipiazza in predstavniki več organizacij, ki negujejo spomin na odhod Italijanov iz Istre in Dalmacije.

Dipiazza je po poročanju Anse med drugim izjavil, da prikrivanje zločina pomeni ponovno storitev zločina. Zahvalil se je poslancem desne sredine iz Furlanije-Julijske krajine, ki so v poslanski zbornici vložili predlog zakona, s katerim bi odvzeli državno odlikovanje Josipu Brozu Titu, katerega je označil za krvnika. Tudi Melonijeva je ob robu slovesnosti v Bazovici podprla odvzem odlikovanja Titu, še poroča Ansa.

Simboli pehotne enote, ki je sodelovala z nacisti

Med simboli begunskih in drugih organizacij, ki so jih razobesili ob spomeniku, Ansa izpostavlja prapor mornariške pehotne enote 10. MAS. Gre za enoto, ki se je tudi po kapitulaciji Italije v sodelovanju z nemškimi okupatorji bojevala proti italijanskim in jugoslovanskim partizanom, pri tem pa zagrešila več vojnih zločinov

V petek je predsednik italijanske republike Sergio Mattarella med drugim dejal, da Italija odgovarja za fašizem, ki je prispeval k začetku uničujoče in bratomorne svetovne vojne. Dodal pa je, da razlogov za povojne poboje ni mogoče reducirati na maščevanje za fašistične zločine. Predsednik poslanske zbornice Lorenzo Fontana pa je v petek izjavil, da so bili Italijani, ki so stoletja miroljubno živeli v Istri, v letih 1943 in 1945 žrtve enega najbolj krutih zločinov 20. stoletja.

Pred muzejem osvoboditve Rimu se je sicer danes zbralo okoli 100 ljudi, ki so izrazili nasprotovanje "mistificirani in strupeni pripovedi države o fojbah, ki je bila vsiljena kot državna resnica". Ob tem so spomnili na zločine fašistov ter obeležili spomin na junake odporniškega gibanja.