Svet

Ubili moškega, ki je v Švici na vlaku več ur zadrževal talce

S.Č./STA
9. 2. 2024, 09.06
Posodobljeno: 9. 2. 2024, 09.36
Deli članek:

Švicarska policija je v četrtek zvečer ubila moškega, ki je, oborožen z nožem in sekiro, na regionalnem vlaku več kot štiri ure zadrževal 14 potnikov in strojevodjo, so sporočili z generalnega tožilstva in dodali, da so talci nepoškodovani. Identitete napadalca še niso uradno potrdili, kot tudi ne motiva za napad, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia
Zadrževal talce na vlaku.

V četrtek zvečer se je na švicarskem regionalnem vlaku v bližini mesta Yverdon zgodil incident, v katerem je 32 letni Iranec zajel 15 ljudi. Po štirih urah pogajanj je posredovala policija, medtem ko se je napadalec za kratek čas oddaljil od talcev. Med posredovanjem je napadalec s sekiro planil na enega od policistov, zato ga je ta ustrelil in ubil. Motivi za napad še niso znani.

Švica sicer velja za eno najvarnejših držav

Inštitut za ekonomijo in mir (IEP) sestavlja indeks na podlagi treh ključnih področij: ravni družbene varnosti in varnosti, obsega tekočih domačih in mednarodnih konfliktov ter stopnje militarizacije. Upoštevajo 23 različnih kazalnikov, kot so stopnje zaprtih oseb, umori, smrti zaradi konfliktov, dojemanje kriminala in drugi dejavniki. Skupni rezultati ponazarjajo, kako miroljubna je določena država - nižji kot je rezultat, bolj miroljubno je območje. Švica je tako na vrhu seznama 10 najbolj miroljubnih držav, kar je pomemben pokazatelj varnosti v tej državi, kljub njenemu statusu kot izvoznik orožja na prebivalca.