Ukrajinska raketa?

Britanska strokovnjaka o sestrelitvi ruskega transportnega letala

R.T.
24. 1. 2024, 16.12
Posodobljeno: 24. 1. 2024, 16.54
Deli članek:

Neodvisni strokovnjaki poskušajo ugotoviti, zakaj je na območju ruske regije Belgorod strmoglavilo rusko transportno letalo Iljušin Il-76.

Profimedia
Ruski preiskovalci v bližini vasi Jablonovo v regiji Belgorod, kjer je strmoglavilo lelalo.

Ruske oblasti trdijo, da so letalo, ki je prevežalo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, sestrili protiletalski izstrelki. Radar ruskih letalskih sil je zaznal, da je v bližini Harkova ukrajinska vojska izstrelila dve raketi. Na letalu je bilo poleg ukrajinskih vojnih ujetnikov še šest članov posadke in trije stražarji. Vsi so umrli.

Lokalni ukrajinski mediji so skočili na glavo in citirali neimenovane vire v oboroženih silah, ki so trdili, da je letalo, ki naj bi prevažalo rakete, sestrelila ukrajinska vojska, nato pa so izjave umaknili. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je v popoldanskih urah ostal zadržan. Dejal je, da bo uradni Kijev postregel z izjavami, ko bodo pregledali vso zadevo in raziskali vse informacije. Ukrajinski obveščevalci preverjajo ruske trditve, da so bili na krovu letala ukrajinski vojni ujetniki, pa je izjavil predstavnik ukrajinske obveščevalne službe GUR Andrij Jusov, ki je v izjavi za Radio Svobodna Evropa potrdil, da je bila za danes načrtovana izmenjava vojnih ujetnikov, do katere sedaj ne bo prišlo.

Posnetek strmoglavljenja sta za BBC analizirala vojaška strokovnjaka. Strinjata se, da je bilo letalo najverjetneje sestreljeno. Mark Cancian iz Centra za strateške in mednarodne študije (Centre for Strategic and International Studies) je dejal, da način, kako letalo izgublja višino nakazuje, da vanj priletel izstrelek. »Sekundo ali dve pred strmoglavljenem, je videti, da je na letalu izbruhnil požar,« pa je razlagal drugi vojaški analitiki Christopher Petrov. Oblak dima na posnetku kaže, da bi lahko letalo zadela raketa zemlja-zrak.