Video in foto

Strmoglavilo rusko transportno letalo: Je prevažalo ukrajinske vojne ujetnike ali ruske rakete?

S.R.
24. 1. 2024, 11.19
Posodobljeno: 24. 1. 2024, 13.09
Deli članek:

V Rusiji je v bližini ukrajinske meje strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo Iljušin Il-76, ki je prevažalo ukrajinske vojne ujetnike.

Telegram
Letalo je ob strmoglavljenju eksplodiralo.

Kot je pojasnilo rusko obrambno ministrstvo, se je na letalu nahajalo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, šest članov posadke in še tri osebe. Vzrok za nesrečo še ni znan, letalo pa je po navedbah ministrstva ukrajinske vojne ujetnike peljalo na izmenjavo z ruskimi. Tragedija se je zgodila na območju ruske regije Belgorod nedaleč od ukrajinske meje, poroča ruska tiskovna agencija Ria Novosti. Glede na posnetke na omrežju Telegram je letalo ob strmoglavljenju eksplodiralo. Umrli naj bi vsi potniki.

Da se je severovzhodno od mesta Belgorod pripetil »incident,« je potrdil tudi guverner regije Vjačeslav Gladkov, ki je pojasnil še, da so na kraju tragedije že prisotni preiskovalci in reševalci. Da zadevo preiskujejo, so potrdili tudi v Kremlju.

V resnici prevažal rakete?

Ukrajinski portal Ukrainska Pravda medtem poroča, da po navedbah njihovih virov v ukrajinski vojski letalo ni prevažalo ukrajinskih vojnih ujetnikov, temveč rakete za ruski sistem protizračne obrambe S-300. V Kijevu se na incident uradno še niso odzvali. Iz ukrajinskega obrambnega ministrstva so sporočili le, da okoliščine dogodka »še razjasnjujejo.« Za ukrajinsko tiskovno agencij Interfax so medtem navedli, da trenutno še nimajo zanesljivih informacij o dogodku in da se bodo odzvali, ko bodo te na voljo. »Komentirali bomo pozneje. Potrebujemo čas, da razjasnimo vse podatke,« pa je dejal Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Transportno letalo Iljušin Il-76 je namenjeno prevozu vojaške opreme in vojakov ter ima nosilnost do 80 ton. Po navedbah skupine Belarusian Hajun, leta 2022 vzpostavljenje za spremljanje gibanja ruske vojske in opreme na območju Belorusije, je ruska vojska v preteklosti letala Iljušin Il-76 že uporabljala za prevoz raket S-300 v Belorusijo.