87-letna upokojenka

Antonija praznike preživela v ledeni sobi, na plinskem štedilniku je grela vodo ter vanjo namakala roke in noge

D.K.
24. 1. 2024, 15.44
Posodobljeno: 24. 1. 2024, 21.21
Deli članek:

V okviru dobrodelne kampanje #projektVida Društvo Humanitarček pogosto objavi usode starejših. Tokrat je z javnostjo delilo še eno žalostno zgodbo upokojenke, ki se je že dotaknila številnih uporabnikov družbenega omrežja Facebook.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Tokrat so pri društvu Humanitarček na pomoč priskočili 87-letni Antoniji, ki je ostala sama pri hiši. Kot je uvodoma zapisala Antonija, je vedno bila gospodinja. »V mojem času smo bile ženske bolj za štedilnik in za otroke čuvati,« je dodala. Pojasnila je, da je mož delala pri železnicah, tako ima pokojnino, ki znaša malo več kot 500 evrov, po njem, kar pa še vedno ni dovolj za vse stroške in hrano. Njene bi sicer prejela le okoli 250 evrov. Pojasnila je, da se jima je rodilo šest otrok. »Dve hčeri sta pokojni, en sin je alkoholik, enega nisem že dolgo slišala. Dve hčerki se oglasita, ena je invalidka, ena pa sama s 3 otroki.«

Antonija je do trenutka, ko so ji priskočili na pomoč, sama živela v hiši na domačiji, ki je bila, kot pravi, včasih lepa. »Okna bi mogli menjati že pred 20 leti, a je mož potem umrl, zdaj pa nimam koga in od kod. Vsepovsod mi piha noter. Zato sem zdaj samo v kuhinji, sem si tja zvlekla divan. Tri dni sem ga vlekla iz ene sobe do sem, ker je težek,« je zapisala. Dodala je, da je okna založila z odejami, da bi manj pihalo. Na šipe pa dala časopisni papir, da je manj mrzlo.

Grela se je na električni radiator, vendar so bili stroški visoki

Kot pravi, se ji je že pred časom pokvaril tudi bojler, ki ga ne zna popraviti, zato se je pozimi umivala le z mokro krpo, vodo pa si pogrela na štedilniku. »Tuširam pa se samo poleti, ko se paše ohladit. Lahko bi na drva kurila, samo kdo mi jih bo nasekal?,« se sprašuje. Edina stvar, ki ji je še ostala, je bilo, kot pove, gledanje televizije in to, da je kdaj poklicala hčerki. Včasih je imela sicer še mucke, vendar je zmanjkalo denarja za njihovo hrano. Decembra pa še za položnice.

Zmanjkalo denarja za položnice, elektriko so ji odklopili

Za elektriko bi morala plačati 170 evrov, za komunalo 60 evrov, za vodo 35 evrov, za telefon in televizijo 30 evrov … »Pa še novo bombo sem rabila za štedilnik, je s prevozom stala 150 evrov. Pa še najemnino za grob plačujem. Za jest mi ostane potem nekje 50 evrov.« Vendar ji zaradi drugih stroškov, kupila je hladilnik in električni radiator, ni uspela plačati zadnjih treh položnic za električno energijo. Prejela je opomin.

»Sem jih klicala, pa mi je ženska tam rekla, plačajte ali pa boste za božič na mrzlem. Ni me poslušala, 22. decembra so mi jo izklopili.« Kot pravi, se je poskušala znajti, ampak plin ne greje dosti. Res se je ohladilo in dolg dan je bil …. Še telefon se ni več vklopil.

Soseda poklicala pomoč

Kot so pojasnili v društvu Humanitarček, so Antonijo sprejeli v njihov program #vida 25. decembra 2023, ko je zanjo pisala soseda, da je v njeni hiši tema. »Gospa je praznike preživela v sobi, ki je bila ledena. Poskušala se je (neuspešno) ogrevati tako, da je imela prižgan plinski štedilnik in si je kuhala ogromno čaja. Da se je ogrela, si je na štedilniku grela vodo in vanjo namakala roke in noge,« so pojasnili.

Glede na to, da je njena domačija dejansko za zimo neustrezna za življenje, so jo začasno čez zimo prestavili k še dvema #vidama, da živijo skupaj v urejeni hiši, kjer se jim je te dni pridružila tudi njena mucka Lola. Tako je vsaj Silvestrovo preživela na toplem. »Spomladi bomo napeli vse moči, da se vrne v svojo domačijo in poskusili izolirati vsaj kuhinjo in kopalnico, tam zamenjati okna, uredili ogrevanje s paneli in zamenjali bojler. Gospa namreč zeli na vsak način domov …,« so napovedali.

V tednu dni prejeli 42 prijav

V društvu so še omenili, da je Antonija le ena izmed novih #vid, ki so jih sprejeli tekom zadnjih mesecev, ko mraz sploh še ni pritisnil. V le sedmih dneh so prejeli 42 prijav, ki jih poskušajo razrešiti. Dodali so, da si želijo, da bi mraz popustil. Pojasnili so tudi, zakaj takšni stroški in pozvali k strpnosti pri komentiranju objave. 

»Položnice se kopičijo in stiske so. Ta post pa vsekakor ni namenjen političnemu obračunavanju, ampak je realen opis. Tisti, ki poznajo stare domačije - vedo, zakaj gre. Ostali morda malce strpnosti pri komentiranju. Pomagali ji bomo, kot to počnemo že leta. Upamo pa, da zgodba spodbudi koga izmed “kavč komentatorjev”, da pomaga v svoji okolici. Vsaj do varstvenega dodatka, do izredne pomoči starejšim v svoji okolici,« so sklenili.