Odziv na kriminalistično preiskavo

Janković novinarjem: »Oprostite, da sem še župan«

S.R.
24. 1. 2024, 14.26
Posodobljeno: 24. 1. 2024, 14.35
Deli članek:

Na kriminalistično preiskavo, ki je včeraj kulminirala z več kot 50 hišnimi preiskavami, med drugim tudi na Mestni občini Ljubljana in domu ljubljanskega župana Zorana Jankovića, se je danes odzval tudi slednji.

Jure Klobčar
Ljubljanski župan Zoran Janković.

Kdor ni sedel na ušesih, bo vedel, da je včeraj na območju Ljubljane in še nekaterih drugih policijskih uprav potekalo več hišnih preiskav. Kot je včeraj poročal portal necenzurirano.si, so kriminalisti preiskovali sume različnih nepravilnosti, in sicer pridobivanje sponzorskih sredstev na nedovoljeni način, zaposlitev enega od uslužbencev in več drugih poslov. Poleg Mestne občine Ljubljana in doma župana Jankovića naj bi obiskali tudi prostore javnih podjetij Voka Snaga in Energetika Ljubljana, opazili pa naj bi jih tudi na sedežu nogometnega kluba NK Olimpija.

Na dogajanje se je v izjavi za javnost že včeraj odzval Jankovićev odvetnik Janez Koščak, ki je pod črto strnil, da se je njegov varovanec v tej zgodbi znašel »zaradi svojega priimka.« Skupno naj bi bilo osumljencev do 21, Jankoviću naj bi po besedah Koščaka očitali »napeljevanje in zlorabo položaja zaradi podpisov dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom.« Preiskava naj bi se dotikala tudi razvpitega kanala C0, kjer naj bi županu očitali, da se je zanimal, kakšno je stanje z gradbenim dovoljenjem, kar se Koščaku zdi smešno, saj da je to osnovna naloga župana in občine, da ugotovi, v »kakšni fazi je izdaja gradbenega dovoljenja.« Koščak je sicer izrazil pričakovanje, da bo tožilstvo po končanem predkazenskem postopku kazensko ovadbo zoper Jankovića zavrglo.

Sa. R.
Kriminalistična preiskava je potekala tudi na Mestni občini Ljubljana.

Janković: Sem le »stranski udeleženec.«

Danes je pred novinarje stopil še Janković, ki je vse skupaj že na začetku začinil s pikro opazko. »Oprostite, da sem še župan,« je novinarsko konferenco začel Janković, s čimer je ciljal na to, da se je včeraj znašel na naslovnicah vseh medijev, čeprav je v celotni preiskavi po lastnih besedah sam povsem postranska oseba. Pojasnil je, da kriminalisti njega niso spremljali, mu prisluškovali, temveč se je v preiskavi glede gradbenih dovoljenj znašel zaradi drugih, kot »stranski udeleženec.«

Ponovil je, da mu očitajo, da je vplival na sponzorske pogodbe, pri čemer je opomnil, da so tudi v Mercatorju, ko je bil še sam direktor, veliko sponzorirali šport. »Izvedel bom samoovadbo,« je nato naznanil ter razkril, da je imel pred tednom dni na obisku Iva Boscarola, ki mu je »predstavljal projekt na Žitu.« Kot je pojasnil Janković, je Boscarolu položil na dušo dve stvari, in sicer, naj se tja preseli tudi sam in postane Ljubljančan ter naj bo tudi sam »donator, sponzor« ljubljanske sociale in športa.

Glede druge zadeve, in sicer očitkov o podkupovanju oziroma da je hčerki načelnice upravne enote v ljubljanskem živalskem vrtu uredil službo, je Janković dejal, da je izjemno ponosen »na delo svojih direktorjev, ki delo opravljajo izvrstno.« Dejal je, da je hčerka načelnice na njegov predlog dva meseca delala na študentsko napotnico, da je delala dobro in da bi jo, če bi to želela sama, tudi zaposlili. Portal 24ur je namreč včeraj poročal, da naj bi hčerki načelnice ljubljanske upravne enote Andreji Erjavec, ki naj bi bila prav tako med osumljenci, pomagal pri zaposlitvi.

V primeru zadeve z gradbenimi dovoljenji – domnevno gre za stanovanjsko sosesko center Bellevue - je Janković dejal, da z nobenim gradbenim dovoljenjem nima nič. »Zakaj sem notri?« se je vprašal in pojasnil, da se je glede na dokumentacijo znašel v prisluhih, kjer sta se dva pogovarjala in omenila njega. »Zato so prišli k meni na dom. In potem sem bil jaz prvak te preiskave,« je še enkrat očital medijem.

»Prepričan, ne, vem, da nisem storil nič nezakonitega,« je še poudaril in pripomnil, da mu številni »menda očitajo, da je prvorazredni državljan,« ker da mu dopuščajo, »kar drugim ne.« A sam zadevo vidi drugače. Opomnil je namreč, da ima dovolj velik poštni predal, da za razliko od nekaterih drugih vedno dviguje pošto in da tudi redno, ko mora, obiskuje sodišča. Spet je spomnil, da je imel že štiri hišne preiskave, kar da bi lahko kazalo tudi na to, da je »drugorazredni državljan.«

Policija korektna in strokovna

Policija, ki je na njegova vrata potrkala ob 6. uri, je bila »izjemno korektna in strokovna,« na njihovo včerajšnje delo pa Janković nima pripomb. »Mislim, da je bila to že četrta preiskava v pisarni ali pri meni na domu.« Janković je potarnal še, da najmlajšim v svoji družini, torej vnukom, poskuša dopovedati in pojasniti, kaj se dogaja, ampak »če sam ne razumem, težko razložim.«

Izpostavil je še, da je zapisnik podpisal in da mu od doma niso nič vzeli razen telefona. Pregledali so tudi pisarno, iz katere so glede na poročilo vzeli dve čestitki, in sicer eno od najbližjih sodelavcev, drugo pa od direktorja podjetja Voka Snaga Davida Polutnika, v kateri se mu je slednji zahvalil, da ga je podprl za direktorja. »Vedeli so, da računalnika nimam,« je poudaril župan. Dodal je, da se je vse skupaj zaključilo v kratkem času ter da so kriminalisti dobili vse, kar so želeli. Janković je navrgel še, da bi vse, kar so v vseh ustanovah potrebovali, lahko dobili tudi s preprostim dopisom, saj da gre za pogodbe. »Nobene reči ni, ki bi bila skrita.«