Avstrija

Šok ob rojstvu otroka: Ginekolog spregledal manjkajočo roko, sodišče ga je obsodilo

D.K.
24. 1. 2024, 09.35
Posodobljeno: 24. 1. 2024, 10.30
Deli članek:

Ginekolog, ki vodi ordinacijo na avstrijskem Koroškem in dela tudi v bolnišnici, je bil spoznan za krivega, ker med pregledi ni opazil deformacije plodu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Bodoča starša sta zaupala zdravniku, da je njun še nerojeni otrok zdrav, in se veselila rojstva hčerke. Toda sledil je šok. Deklica se je rodila brez leve roke. Tudi levi del prsi in ramenskega obroča je bil deformiran, ključnica pa skrajšana.

Obupana starša, ki sta se odločila za tožbo, nista mogla dojeti, da je lahko ginekolog med ultrazvočnimi pregledi to spregledal. Dvakrat je celo opazil, da ima plod obe roki in nogi, pravita. 

»Zdravnik je spregledal otrokovo hudo invalidnost. Če bi bila diagnoza pravilna, bi se starša odločila za prekinitev nosečnosti,« je ob tem dejala njuna odvetnica Karin Prutsch-Lang iz Gradca. Od ginekologa so zahtevali odškodnino, predvsem celotne stroške preživljanja otroka, stroške nege ter stroške zdravljenja in terapij ter ugotovitev njegove odgovornosti za vso bodočo škodo.

Moral bi prepoznati hudo invalidnost

Primer je pristal na vrhovnem sodišču (OGH), kjer je toženec trdil, da je odgovoren le za dodatno preživnino, ki je potrebna zaradi invalidnosti, če sploh. Vrhovno sodišče njegovi pritožbi ni ugodilo. V odločbi je zapisalo, da bi, če bi bil ginekolog pozoren, lahko med ultrazvočnim pregledom v prvem trimesečju prepoznal, da gre za hudo telesno okvaro. Če bi ravnal pravilno, bi starša obvestil o invalidnosti njunega nerojenega otroka, ki bi se odločila za splav.

Sodniki so še poudarili, da gre v tem primeru za pravico staršev, da se avtonomno odločijo, ali si želijo otroka in ali so glede na svojo življenjsko situacijo pripravljeni in sposobni vzgajati invalidnega otroka po svojih zmožnostih.

"Vrhovno sodišče potrjuje, da so zdravniki odgovorni za celoten preživninski strošek otroka, ne glede na njegovo zdravstveno stanje, če bi se rojstvo lahko preprečilo s strokovnim obveščanjem ali zdravljenjem," pravi Prutsch-Lang.

Ginekolog, ki je bil spoznan za krivega, mora plačati celotno oskrbnino za otroka. Doslej je moral plačati okoli 76.500 evrov. »V prihodnosti bodo za starše invalidnega otroka vloženi nadaljnji zahtevki v višini nekaj sto tisoč evrov,« še pravi Prutsch-Lang.