Šaman

Navalnega v zaporu »mučijo« s Putinovim »najljubšim« pevcem

R.T.
22. 1. 2024, 21.09
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 21.10
Deli članek:

Ruski disident Aleksej Navalni, ki trenutno na boljše čase čaka v zaporu na skrajnem severu Rusije, je razkril, da so pristojni našli nov način, s katerim mu grenijo življenje.

Profimedia
Aleksej Navalni

47-letni Navalni je v preteklosti iz zapora že tarnal, da so ga zastrupili, napadli in mu odrekli ustrezno zdravstveno oskrbo, zdaj pa se je po lastnih besedah znašel pred novim izzivom. V skladu z novim režimom mora vsako jutro ob 5. uri v svoji celici poslušati vižo ruskega pop pevca z umetniškim imenom Šaman, sicer velikega podpornika ruskega predsednika Vladimirja Putina. Še pred Šamanovim napevom po celici zadoni ruska himna.

Za imenom Šaman se skriva 32-letni Jaroslav Dronov, ki s svojo glasbo jezdi val ruskega patriotizma in vojne retorike ter je po ruski invaziji na Ukrajino postal reden obraz na ruski državni televiziji. V skladbi »Jaz sem Rus,« ki vsako jutro boža Navalnijeva ušesa, med drugim prepeva o tem, da Rusov »ni mogoče zlomiti,« da »gredo do konca« in da »nosijo kri svojih očetov.« Šaman je za dobro mero med novembrskim koncertom, ki je bil na državni televiziji predvajan v živo, poskrbel za umetniško uprizoritev izstrelitve jedrske bombe, ko je odprl tako imenovani »jedrski kovček,« pritisnil na rdeč gumb, za hrbtom pa mu je sprožil ognjemet.