Steven Harper

Tragičen razplet: Pogrešan kolesar z italijanske pečine padel v smrt

R.T.
22. 1. 2024, 19.55
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 20.27
Deli članek:

38-letnega škotskega kolesarja, ki je konec novembra izginil v bližini Monaca, so našli mrtvega v Italiji.

Facebook
Steven Harper je umrl po padcu z italijanske pečine.

Steven Harper si je zadal kolosalno nalogo, dolgo kolesarsko pot, ki jo je presekala tragedija. Iz škotskega Dundeeja se je že leta 2022 podal na pot v Indijo, a se je konec novembra, ko se je nahajal v bližini Monaca, nenadoma ugreznil v zemljo. Še pred tem je svojcem na Škotskem poslal kriptično telefonsko sporočilo, v katerem je razkril, da so ga na jugu Francije oropali in mu ukradli kolo ter da mu je slabo, ker je jedel nekakšne gobe, ki jih je nabral in skuhal sam. Od takrat se družini in prijateljem ni več javil, svojci pa so zadevo decembra prijavili policiji.

Zgrmel v smrt

Zdaj, skoraj dva meseca pozneje, je že jasno, da je Steven le kakšno uro po tem sporočilu padel s pečine v bližini italijanskega mesta Ventimiglia, ki se nahaja le nekaj kilometrov od francoske meje. V teh dneh je razplet zgodbe na Facebooku razkril njegov starejši brat Dale Harper. Slednji je na začetku januarja sam odpotoval v Italijo, da bi identificiral bratovo truplo. »Iskanje se je z najdbo bratovega trupla v Italiji zaključilo s tragedijo. Imel je dovolj virov, da bi preživel, a je morda storil usodno napako z gobami,« je zapisal. Pojasnil je še, da je Steven glede na uradne ugotovitve umrl zaradi »padca s pečine, najverjetneje zaradi dezorientacije, ki je bila posledica zastrupitve z gobami.« Italijanski pristojni organi so mu še razkrili, da so padec njegovega brata videli neki delavci, ki so poklicali reševalce in mu priskočili na pomoč. Na kraju je pristal tudi helikopter, a mu ni bilo več pomoči. Umrl je zaradi notranjih krvavitev.

Zakaj je trajalo tako dolgo, da so ga identificirali? Po besedah Dala so Stevenu na začetku novembra ukradili potno listino, tako italijanski pristojni organi niso vedeli, kdo je pokojni.

Dale je na policijski postaji lahko prevzel tudi bratove osebne predmete. Glede na zapuščino je imel dovolj denarja, da bi si lahko privoščil kosilo v restavraciji, kaj šele, da bi hrano kupoval v trgovinah, a se je Steven kot kaže odločil, da bo na svoji poti živel od narave, je razodel Dale. »Storil je malo, a smrtonosno napako.«