Test koletivne humanosti

Tanja Fajon se je pogovorila z izraelskim zunanjim ministrom

G.G./STA
22. 1. 2024, 14.12
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 14.49
Deli članek:

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon vztraja pri stališču, da sta nujna trajno premirje v Gazi in resen pogovor o rešitvi dveh držav.

Robert Balen
Tanja Fajon

"Kar se dogaja v Gazi, je test za našo kolektivno humanost. Izraelskega ministra sem v razpravi pozvala, naj naredijo vse za ustavitev morije v Gazi," je povedala v izjavi med zasedanjem zunanjih ministrov v Bruslju. To po njenem mnenju pomeni kršenje mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic. "Zato sem pozvala, da je nujno takojšnje premirje in pa zelo resen, verodostojen pogovor, kako naprej z mirovnim načrtom, mirovno konferenco, ki bo zagotovila tako varnost Izraelcev kot Palestincev z rešitvijo dveh držav," je dejala Fajon. V razpravi z izraelskim zunanjim ministrom Izraelom Kacem je tudi jasno povedala, da je edino jamstvo za varnost Izraelcev palestinska država. Ob tem je poudarila, da kljub trenutnemu zavračanju rešitve dveh držav s strani izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pritisk narašča. Podobno bo tudi ministričino sporočilo na torkovem odprtem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov o Bližnjem vzhodu. Zaradi udeležbe na zasedanju v New Yorku je ministrica tudi predčasno zapustila srečanje ministrov članic unije v Bruslju.

Ena od tem današnjega zasedanja, na katerem poleg izraelskega ministra sodeluje še več drugih ministrov iz regije, je sicer tudi dogajanje v Rdečem morju, kjer hutiji v znak podpore Palestincem napadajo tovorne ladje. Fajon je zagotovila, da je vlada v stiku z Luko Koper, kjer pa zaenkrat nimajo težav.V EU trenutno potekajo pogovori o vzpostavitvi vojaške operacije EU, ki bi zagotavljala svobodo plovbe v Rdečem morju. Po neuradnih informacijah se Slovenija operaciji ne bo pridružila.