Skalni podor

Nad Tolminskimi koriti plaz usoden za delavca

R.T.
22. 1. 2024, 13.16
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 20.09
Deli članek:

Okoli 11. ure se je med urejanjem brežine reke Tolminke sprožil zemeljski plaz. V nesreči je življenje izgubil delavec.

Občina Tolmin / Darjo Bozja
Med urejanjem brežine se je sprožil zemeljski plaz.

Plaz se je sprožil v bližini parkirišča pri vstopni točki Tolminskih korit. Po prvih ugotovitvah policije se je delavec s kopačem pravočasno rešil iz stroja, plaz pa je zasul njegovega kolega, ki je bil v bližini. Na teren so odhiteli gasilci, reševalci in policisti. Reševalci so zasutega delavca našli in izvlekli izpod zemljine in kamenja, a takrat je bil že mrtev. Predstavnik za stike z javnostmi na Policijski upravi Nova Gorica Dean Božnik je še dodal, da se je zaradi sprožitve plazu večja skala zakotalila po brežini na parkirišče Tolminskih korit. Na srečo v tem primeru ni bil nihče poškodovan.

Na tem mestu se je skalni podor zgodil že pred dnevi. Iz tolminske občine so danes sporočili, da zaradi zemeljskega plaza na pobočju nad lokalnima cestama Zatolmin - Polog in Zatolmin - Čadrg obstaja velika nevarnost nadaljnjega padanja kamenja in drsenja zemljine, zato sta cesti po odredbi poveljnika občinskega štaba Civilne zaščite Mihe Venclja do preklica zaprti za ves promet. S tem je zaprt tudi dostop do turistične točke Tolminska korita.

Kot je pozneje poročala uprava za zaščito in reševanje, je zemeljski plaz osebi odnesel po strmem, z gozdom poraščenem območju. Ob gasilcih PGD Tolmin in gorskih reševalcih GRS Tolmin, ki so začeli iskalno in reševalno akcijo, so aktivirali tudi državno enoto za iskanje zasutih v ruševinah in zvezo reševalnih psov Severnoprimorske regije, a njihovo posredovanje ni bilo potrebno, saj so eno zasuto osebo našli preminulo. Drugega delavca, ki se je v nesreči poškodoval, so na kraju oskrbeli tolminski reševalci. Ob tem so obiskovalcem, ki so zaradi plazu ostali ujeti v dolini, pomoč nudili gorski reševalci. Cesta bo do nadaljnjega zaprta, o dogodku pa so obvestili pristojne službe.