stavka se nadaljuje

Slovensko zdravniško društvo poziva k spoštovanju sporazuma med vlado in Fidesom

S.Č./STA
22. 1. 2024, 11.37
Posodobljeno: 22. 1. 2024, 11.40
Deli članek:

Slovensko zdravniško društvo poziva k spoštovanju sporazuma, ki sta ga vlada in Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides v začetku lanskega leta sklenila ob mediaciji društva.

Sa. Ra.
Stavka se nadaljuje tudi ta teden.

Kot so zapisali v današnjem sporočilu za medije, se bo Slovensko zdravniško društvo tudi v prihodnje zavzemalo za ohranitev delovanja javnega zdravstva v korist bolnikov.

"Zato pozivamo strani v postopku k spoštovanju sporazuma in opozarjamo, da smo zdravniki le izvajalci zdravstvenih storitev in nismo odgovorni za trenutne razmere v zdravstvu," so dodali. Ob tem pa so opozorili, da stavka, katere posledice so tudi daljše čakalne vrste in zmanjšanje programov, gotovo ni v interesu nikogar in tudi nikomur ne koristi.

Spomnili so, da je Slovensko zdravniško društvo januarja lani sodelovalo kot mediator med vlado in Fidesom ter doseglo sporazum o rešitvi stavkovnih razmer. Sporočilu pa so priložili tudi sporazum, ki je bil 3. februarja lani objavljen tudi v uradnem listu.

Nove uvrstitve v plačne razrede začnejo veljati 1.januarja 2024

V omenjenem sporazumu vlada med drugim izjavlja, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki, ter obsoja kakršnokoli obliko nasilja nad zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci. Sporazum je prav tako predvidel, da se bo do 1. aprila lani oblikoval ločen plačni zdravstveni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja. Nove uvrstitve v plačne razrede pa začnejo veljati 1. januarja 2024.

Če se vsebine dogovorjenega ločenega plačnega zdravstvenega stebra ne bi implementirale s 1. januarjem 2024, pa se je vlada zavezala, da se plačna nesorazmerja za zdravnike in zobozdravnike odpravijo v ločenih pogajanjih s Fidesom.

Stavka se nadaljuje tudi ta teden

V ločenem plačnem zdravstvenem stebru v okviru plačnega sistema javnega sektorja naj bi naslovili še nekatere zahteve Fidesa, vezane na standarde in normative za delo zdravnikov in zobozdravnikov, prenos napredovanj, doseženih v času specializacije, ter karireno pot zdravnika in zobozdravnika z novimi delovnimi mesti: starejši specialist in starejši zdravnik/zobozdravnik brez specializacije z licenco.

Zdravniki in zobozdravniki so minuli ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Po doslej neuspešnih pogajanjih vlade in Fidesa se stavka nadaljuje tudi ta teden. Odslej bo potekala v zaostreni obliki, kar pa bo odvisno od vsakega posameznega zdravstvenega zavoda. Vlada in Fides naj bi sicer tudi danes sedla za pogajalsko mizo.