Zloraba funkcije

Filipinski predsednik s helikopterjem na koncert skupine Coldplay

M.G.
21. 1. 2024, 17.33
Posodobljeno: 21. 1. 2024, 17.41
Deli članek:

Ferdinand Marcos mlajši je razburil filipinsko javnost zaradi domnevne zlorabe predsedniškega položaja, ko se je na koncert britanske rock skupine Coldplay pripeljal s predsedniškim helikopterjem.

Profimedia
Ferdinand Marcos mlajši je v privatne namene uporabil predsedniški helikopter in se z njim odpeljal na koncert skupine Coldplay.

Britanska pop-rock skupina Coldplay je v petek zvečer pred več kot 40.000 oboževalci nastopila v Filipinski areni, ki velja za največjo pokrito dvorano na svetu. Med obiskovalci koncerta je bil tudi filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši, ki se je koncerta udeležil skupaj s svojo ženo. Vse lepo in prav, da se predsednik udeležuje takšnih dogodkov, vendar je filipinsko javnost razjezilo nekaj drugega. In sicer to, na kak način se je predsednik pripeljal na prizorišče koncerta v mestu Ciudad de Victoria, ki je od prestolnice Manille oddaljen pičlih 21 kilometrov. Uporabil je kar predsedniški helikopter, saj je njegova varnostna ekipa ocenila, da so prometne razmere predstavljale varnostno grožnjo za predsednika.

https://populous.com/project/philippine-arena
Filipinska arena (Philippine Arena) velja za največjo pokrito dvorano na svetu. Sprejme lahko do 55.000 gledalcev.
Uporabniki družbenih medijev pa niso nasedli tej razlagi in so bili upravičeno jezni nad takšno uporabo njihovega davkoplačevalskega denarja. Uporabnik Facebooka James Patrick Aristorenas se je razhudil in zapisal "Uporaba uradnih virov, kot je predsedniški helikopter, za osebne in neuradne dejavnosti na splošno velja za zlorabo moči ali zlorabo vladnih virov." Neki drugi uporabnik pa je z kritiko šel še dlje, dejal je: "Mi smo plačali uporabo helikopterja, gorivo in varnost, kdo ve, mogoče tudi vstopnice za vse."