Tesla

Model Y čez noč za štiri tisočake cenejši

Peter Pirkovič
21. 1. 2024, 18.15
Deli članek:

Po slabem letu od prvega cenovnega reza se je najpriljubljenejši Teslin model vnovič pocenil.

Urša Prosenjak
Tesla Y

Model Y je bil lani tako na evropskem kot slovenskem trgu z naskokom prodajno najbolj uspešen model med električnimi avtomobili. V Sloveniji so do konca preteklega leta zabeležili kar 957 registriranih primerkov model Y, a največji skok v statistiki je ta avto doživel marca (224 registracij). To je bil nekakšen odgovor na takratno prvo pocenitev. Osnovni model Y RWD je pri nas pred letom dni stal 46.990 evrov oziroma z vključeno subvencijo se je končna cena znižala na 42.490 evrov. Pred nekaj dnevi je sledila nova pocenitev tega modela, ki zdaj stane vstopnih 42.990 evrov oziroma s subvencijo 38.490 evrov, h končni ceni pa je treba prišteti še strošek priprave vozila in dokumentacije v višini 980 evrov.

Vse kaže, da bo kalifornijski avtomobilski proizvajalec tudi letos trdno na vrhu lestvice najbolj prodajanih električarjev pri nas in na evropski ravni, saj konkurenca nima pravega odgovora. Pocenitev tega modela se je pred dnevi istočasno zgodila v drugih evropskih državah.

In še zanimivost. Ta isti avto v ZDA stane v osnovi 32.890 dolarjev (30.200 evrov), kupci pa, če izpolnjujejo pogoje, od države lahko dobijo do 7500 dolarjev subvencije.