Damask

Izraelci ubili dva visoka člana iranske revolucionarne garde

M.G./STA
20. 1. 2024, 18.08
Posodobljeno: 20. 1. 2024, 19.08
Deli članek:

V današnjem izraelskem zračnem napadu so bili v sirski prestolnici Damask ubiti štirje člani iranske revolucionarne garde, med njimi tudi njena dva visoka predstavnika.

Profimedia
Težki stroj odstranjuje ostanke uničene zgradbe po izraelskem zračnem napadu, v katerem so bili ubiti štirje svetovalci poveljnika Islamske revolucionarne garde.

Sirska nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice je sprva poročala o najmanj šestih mrtvih v domnevnem izraelskem napadu na štirinadstropno poslopje v Damasku, kjer je potekalo srečanje vodij, ki so blizu Iranu. Kasneje je sporočila, da je bilo v napadu ubitih najmanj deset ljudi, potem ko so pod ruševinami poslopja, ki je bilo v napadu uničeno, našli več trupel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iranska revolucionarna garda je pred tem potrdila, da so bili v "izraelskem napadu z bojnimi letali" v Damasku ubiti štirje njeni vojaški svetovalci, pa tudi pripadniki sirskih sil. Objavili so tudi imena iranskih žrtev. Iranska tiskovna agencij Mehr, ki se je sklicevala na dobro obveščen, a neimenovan vir, je poročala, da sta bila ubita vodja obveščevalne službe iranske revolucionarne garde za Sirijo in njegov namestnik ter še dva člana garde.

O dopoldanskem izraelskem napadu na stanovanjsko poslopje v četrt Mazeh v sirski prestolnici so poročali tudi sirski mediji, ki so navajali, da se je pri tem dvignil visok oblak dima. Izraelska vojska za AFP napada ni želela komentirati z besedami, da "ne komentira informacij tujih medijev".

V zadnjih tednih so Izrael, ki je zaprisežen sovražnik Irana, obtožili, da je v tarčnih operacijah ubil visokega iranskega predstavnika v Siriji in drugega človeka palestinskega islamističnega gibanja Hamas v Libanonu, kar vzbuja bojazni, da bi se izraelska vojna proti Hamasu v Gazi lahko razširila v regiji.