Reforma šolskega sistema

Poljska odpravlja domače naloge za osnovnošolce

M.G.
20. 1. 2024, 17.37
Posodobljeno: 20. 1. 2024, 21.57
Deli članek:

V poljskih osnovnih šolah bodo z aprilom ukinjene obvezne, ocenjene domače naloge, je napovedala ministrica za izobraževanje Barbara Nowacka in s tem izpolnila eno izmed predvolilnih obljub svoje stranke. Lotila pa se je tudi drugih korenitih reform šolskega sistema.

Profimedia
Ministrica za izobraževanje Barbara Nowacka in premier vlade Donald Tusk v ozadju.

Ministrica za izobraževanje Barbara Nowacka, ki je položaj prevzela prejšnji mesec, kot del nove vlade pod vodstvom Donalda Tuska, je zopet spomnila na svoje obljube pred izvolitvijo in očitno bo nekatere tudi uspešno uresničila. Ena izmed takšnih obljub je zmanjšanje učnega načrta, da se bodo otroci lahko bolj osredotočili na kritično razmišljanje in ne na učenje vsega na pamet. Pa tudi drastično zmanjšanje števila ur verouka v šolah in povišanje plač učiteljem.

Otroci pa tudi starši se bodo najbrž najbolj razveselili zaveze o odpravi domačih nalog v osnovnih šolah, ki je bila vključena v 100 obljub, ki jih je premier poljske vlade Donald Tusk napovedal septembra pred volitvami.

"Potreben je odmik od obveznih in ocenjevanih domačih nalog in od začetka aprila bo taka ureditev veljala," je dejala Nowacka. S tem je imela imela v mislih osnovne šole, ki jih na Poljskem otroci obiskujejo med 7. in 15. letom starosti.

Njeno obljubo je kasneje ponovil tudi Tusk, ki je delil videoposnetek, v katerem je pojasnil, da za otroke od 1. do 3. razreda v osnovni šoli ne bo več domačih nalog, pri višjih razredih pa jih bodo dobili samo tisti, ki jih želijo za dodatno delo doma, ne bo se pa to štelo k njihovim ocenam, tako kot sedaj.


Nowacka je povedala, da imajo osnovnošolci trenutno preveč stvari, ki se jih morajo naučiti in zapomniti tudi doma, a vse to gre na račun njihovega prostega časa, na račun obšolskih dejavnosti, na račun srečanj s prijatelji. Ministrica je tudi opozorila, da se od staršev pogosto pričakuje, da pomagajo otrokom pri večjih in težjh nalogah, roki za dokončanje pa so pogosto zelo kratki in s tem šola bremeni tako otroke kot tudi starše.

Nowacka pravi, da bodo v srednjih šolah, ki jih učenci obiskujejo od 15. do 19. leta, domače naloge za zdaj ostale. Dodala pa je prepričanje, "da bodo po nekaj letih brez domačih nalog v osnovnih šolah tudi te v srednjih šolah ukinili".

Njene ideje pa je kritizirala nekdanja ministrica za izobraževanje Anna Zalewska iz opozicijske stranke Zakon in pravičnost (PiS). Odprava domačih nalog naj bi zmanjšala svobodo učiteljev pri izbiri metod in učencev ne bi pripravila na realnost trga dela, je dejala Zalewska.

Zmanjšanje učnega načrta in verouka

V intervjuju za spletno mesto Wirtualna Polska je ministrica Nowacka dejala, da potekajo tudi druga dela za razbremenitev učencev in učiteljev, vključno z zmanjšanjem osnovnega učnega načrta, ker je "v zadnjih letih prišlo do eksponentnega preobilja informacij". "Dvajset odstotkov tega, kar so otrokom vsilili vedeti, bo odstranjeno, ker je večina tega znanja odveč in nepotrebnega," je Nowacka povedala za Wirtualna Polska. "Danes potrebujemo kritično mišljenje, ne pa učenja vsega na pamet."

Sprva bo krčenje šolskega programa veljalo za predmete, kot so poljščina, zgodovina, družboslovje in naravoslovje, a ministrica za izobraževanje zagotovlja, da to ne pomeni zmanjšanja števila ur. Poudarila je, da bodo o tem, kaj bodo umaknili iz učnega načrta, odločali strokovnjaki, ne ona. "Dnevi odločitev enega človeka so mimo," je dejala, pri čemer je imela v mislih svojega kontroverznega predhodnika Przemyslawa Czarneka.

Učence naj bi razbremenili tudi z zmanjšanjem števila ur verouka v šolah. Prejšnji mesec, ko je prevzela položaj, je nova ministrica predstavila načrte za prepolovitev števila ur verouka, ki je sicer neobvezen, a ga obiskuje večina otrok, z dveh ur na eno uro na teden in ga odstraniti iz povprečja ocen ob koncu leta.

Nowacka je v pogovoru za isti medij še dodala, da je ona osebno "za sekularno državo", kjer verski pouk ne poteka v javnih šolah. "Toda po stotinah pogovorov s starši lahko sprejmem, da nekaterim od njih ustreza, da lahko njihovi otroci obiskujejo verouk v šoli," je dejala. “Naloga ministra ni, da uresničuje vsa svoja stališča, ampak da skrbi za socialni dialog.

Višje plače za učitelje šele marca

Ministrica je zatrdila, da bodo učitelji obljubljene 30 do 33 odstotne povišice, ki so že bile vključene v vladni proračun za leto 2024, dobili od marca in ne od februarja, kot je bilo načrtovano spočetka. Za zamudo je okrivila odločitev predsednika Andrzeja Dude, zaveznika PiS, da se prejšnji mesec "igra z vetom na zakon, povezan s proračunom". Zvišanje učiteljskih plač je bila še ena od Tuskovih predvolilnih obljub. Raziskava, ki jo je Evropska komisija objavila leta 2022, je pokazala, da so poljski učitelji med najslabše plačanimi v Evropski uniji, tudi če upoštevamo življenjske stroške.