Gre za resne razmere

Danska se bo pridružila britansko-ameriški koaliciji proti hutijem

S.Č./STA
18. 1. 2024, 17.00
Deli članek:

Danska je danes sporočila, da se bo pridružila britansko-ameriški koaliciji v posredovanju proti jemenskim hutijem. Uporniki ob obalah Jemna v Rdečem morju že tedne izvajajo napade na trgovske ladje, zaradi česar so bili večkrat tarča zračnih napadov Velike Britanije in ZDA. O pomorski operaciji v Rdečem morju razmišljajo tudi v EU.

Profimedia
Italija po besedah Tajanija sodeluje s Francijo in Nemčijo pri načrtovanju nove evropske misije.

"Odzvali smo se na prošnjo za sodelovanje v koaliciji. Gre za resne razmere, v katerih bo tudi Danska prevzela politično odgovornost, da se to dogajanje ustavi," je danes sporočil danski obrambni minister Troels Lund Poulsen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da bo Danska k misiji ZDA in Velike Britanije prispevala častnika, ki bo sodeloval tudi pri načrtovanju operacij. Oblasti v Koebenhavnu so sicer v preteklosti načrtovale, da bi v regijo poslale tudi eno od svojih bojnih ladij, navaja AFP.

Pridružilo se je več kot 20 držav

Potem ko so jemenski hutiji novembra začeli izvajati napade na ladje v Rdečem morju, s čimer so številna podjetja prisilili v preusmeritev prometa po daljši poti okrog Afrike, so decembra iz Pentagona sporočili, da se je koaliciji pod vodstvom ZDA za zaščito ključne plovne poti pridružilo več kot 20 držav. Med njimi je tudi več takšnih, ki svojega sodelovanja v misiji niso želele javno razkriti.

Evropski diplomati naj bi v teh dneh prav tako razpravljali o morebitni pomorski operaciji EU za zaščito ladij pred napadi hutijev. V njej bi lahko sodelovale tudi države, ki niso članice unije, je danes v senatu v Rimu dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani.

Italija po besedah Tajanija sodeluje s Francijo in Nemčijo pri načrtovanju nove evropske misije z imenom Aspis, ki naj bi nadomestila že obstoječo misijo v Hormuški ožini pod vodstvom Francije, svoje delovanje pa razširila še na Rdeče morje in Adenski zaliv, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.