"Projekt je finančno prevelik za Slovenijo"

Vesna pred referendumom o Jeku 2 za nepristransko in strokovno razpravo

S.Č./STA
18. 1. 2024, 16.38
Posodobljeno: 18. 1. 2024, 16.47
Deli članek:

Slovenija po mnenju zunajparlamentarne stranke Vesna potrebuje stalen, varen in zelen način pridobivanja električne energije, a stranka tega vira ne vidi v jedrski energiji. Vesna bo zato pred referendumom o Jeku 2 zahtevala transparentno, strokovno in uravnoteženo razpravo o energetski varnosti, so poudarili.

Bobo
Vesna bo zato pred referendumom o Jeku 2 zahtevala transparentno, strokovno in uravnoteženo razpravo o energetski varnosti.

"Večgeneracijski projekti, kot je gradnja drugega bloka krške nuklearke (Jek 2), si zaslužijo strokovno neodvisen, pazljiv in konservativen pristop, mednarodno sodelovanje s sosedi ter povsem odprto in demokratično soodločanje državljanov," so ob potezi poslanske skupine SDS, ki je danes vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma na to temo, zapisali v stranki Vesna.

Za izvedbo referenduma je treba po njihovem mnenju zagotoviti nepristransko in strokovno razpravo ter ljudem predstaviti argumente za in proti, vse alternative in možne posledice različnih scenarijev. "Jedrska energija ni in ne more biti poceni vir, ni ne zanesljiv ne varen vir ter ni brezogljična," so znova opozorili.

"Projekt je finančno prevelik za Slovenijo"

Kot so obrazložili, bo Slovenija pri pridobivanju jedrske energije v stalni odvisnosti od dobave urana, ta pa je glede na geopolitične razmere v svetu nezanesljiva. Pri varnosti se po njihovem ne sme spregledati okoljskih vplivov in vprašanja skladiščenja odpadkov ter možnosti naravnih nesreč na potresnem območju.

Gradnja enega reaktorja bi po ocenah znašala okoli 15 milijard evrov, pri čemer so načrtovani stroški gradnje v vseh državah EU med projektom drastično poskočili, predvideni čas gradnje pa se je podaljšal, so navedli. Sredstva iz proračuna EU niso dovoljena za financiranje gradnje jedrskih elektrarn, Evropska investicijska banka ne financira teh investicij, prav tako ne mednarodni finančni trg. "Projekt je finančno prevelik za Slovenijo," so ocenili v Vesni.