Izobčen iz svetega reda

Ruskemu duhovniku grozi izgon, ker ni želel moliti za zmago nad Ukrajino

S.Š.
14. 1. 2024, 12.20
Deli članek:

Uglednega liberalnega duhovnika bodo vrgli iz Ruske pravoslavne cerkve, ker ni hotel prebrati molitve, v kateri bi Boga prosil, naj Rusijo popelje do zmage nad Ukrajino.

Wiki
Aleksej Uminski

V razsodbi, objavljeni v soboto, je cerkveno sodišče dejalo, da mora biti Aleksej Uminski "izobčen iz svetega reda" zaradi kršitve duhovniške prisege. Odločitev je bila posredovana v odobritev patriarhu Cirilu, vodji ruske cerkve, ki močno podpira predsednika Vladimirja Putina. Cerkveno sodišče je dejalo, da je Uminski prelomil svojo prisego, ker ni hotel prebrati "Molitve za Sveto Rusijo", arhaičnega imena za Rusijo, ki ga je Ciril uvedel kot obvezno pri cerkvenih službah.

"Vstani, o Bog, da pomagaš svojemu ljudstvu in nam podeli zmago s svojo močjo," se glasi molitev, ki jo je prvi recitiral Ciril 25. septembra 2022, sedem mesecev po ruski invaziji na Ukrajino.

Kaznovanih že več duhovnikov

Več deset ruskih pravoslavnih duhovnikov je bilo kaznovanih zaradi izpodbijanja cerkvenih pogledov na vojno, na primer z branjem molitev za mir namesto zmage. Uminski je bil doslej najvidnejša žrtev. 30 let je služil kot višji duhovnik v cerkvi Svete Trojice v Moskvi, preden so ga ta mesec, tik pred pravoslavnim božičem, odpustili. V intervjuju novembra lani je Uminski dejal, da jezik vojne in posebnih vojaških operacij nikakor ni združljiv s cerkveno liturgijo.

Uminski je sicer znan predvsem po tem, da je leta 2022 vodil pogreb nekdanjega sovjetskega predsednika Mihaila Gorbačova.