Zamuda

Danska z zamudo pri dobavi bojnih letal Ukrajini

M.G./STA
6. 1. 2024, 19.58
Posodobljeno: 6. 1. 2024, 20.04
Deli članek:

Danska bo prva ameriška bojna letala F-16 Ukrajini dobavila v drugem četrtletju letošnjega leta, ko bodo ukrajinski piloti zaključili usposabljanje. Danska premierka Mette Frederiksen je lani poleti sicer izrazila upanje, da bi lahko letala Kijevu dostavili na prelomu leta.

Profimedia
Ukrajinci bodo na danska letala F-16 morali počakati še vsaj nekaj mesecev.

Na obrambnem ministrstvu v Koebenhavnu so za danski časnik Berlingske povedali, da bodo glede na trenutni časovni načrt prvih šest letal F-16 Ukrajini dobavili šele v drugem četrtletju tega leta. Ob tem so pojasnili, da nekateri pogoji za dobavo letal še niso bili izpolnjeni. Med njimi je dokončanje usposabljanja ukrajinskih pilotov, časovni načrt dobave pa je odvisen tudi od dejavnikov, kot so oprema in vremenske razmere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danska je skupaj z Nizozemsko avgusta lani napovedala, da bo Ukrajini dobavila bojna letala F-16, potem ko sta državi pridobili odobritev ameriške vlade. Danska, ki svojo floto letal F-16 nadomešča s sodobnejšimi F-35, je Kijevu zagotovila 19 svojih letal.

Na Danskem se po poročanju dpa trenutno usposablja šest ukrajinskih pilotov. Strokovnjaki poudarjajo, da je treba usposobiti tudi mehanike in drugo osebje na tleh. Drugi dejavniki vključujejo še dobavo streliva in rezervnih delov ter razmere na letališčih. Danska je bila edina v skupini držav, ki so Ukrajini obljubile bojna letala F-16 in ki je določila datum, ko naj bi bila ta predana Kijevu.

Nizozemska načrtuje dobavo 18 letal, vendar še ni podala časovnega načrta. Belgija in Norveška sta prav tako obljubili letala, vendar še nista navedli njihovega števila, poroča dpa.

Kijev si je dolgo prizadeval pridobiti ameriške lovce po velikih izgubah, ki so jih imele njegove zračne sile, ki letijo večinoma z ruskimi letali. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v novoletnem nagovoru zagotovil, da so ukrajinski piloti pripravljeni na letenje z F-16, ki naj bi jih začeli uporabljati letos.