Decembrsko (pre)obilje

Z izborom daril izrazimo svoje vrednote in odnos do okolja

R.T.
28. 12. 2023, 21.17
Deli članek:

Božični in novoletni prazniki so povezani s kupom odpadkov. Ste vedeli, da se decembra njihova količina poveča za kar 25 odstotkov?!

Profimedia
Veste, v kateri smetnjak spadajo praznične lučke?

Med njimi je tudi ogromno ovijalnega papirja, trakov, pentljic, darilnih vrečk, ovojev z mehurčki ... Pomembna informacija je, da našteto, vključno s keramiko in porcelanom, odlagamo v zabojnike za mešane odpadke, ki so običajno črne barve, nikakor v rumene, predvidene za embalažo.

Zaveza potrošnikov Slovenije (ZPS) pri decembrskih odpadkih še posebej izpostavlja darilne vrečke in ovijalni papir, za katere velja, da se lahko reciklirajo samo preprosti, nelaminirani materiali brez bleščic. »Vrečk z bleščicami in sijočih pentelj pa sploh ni mogoče reciklirati. Shranite jih in ponovno uporabite naslednje leto. S tem pomagate ohranjati naravne vire in prispevate tudi k manjšim stroškom,« sporoča ZPS in ponuja alternativo: zavijanje v rjav kraft papir ali star časopisni papir, h katerima lahko dodamo borove storže ali zimzeleno vejico, kar doda rustikalni pridih, hkrati pa je vse skupaj okolju prijazno. »Darila za otroke pa zavijte v stare stripe ali revije, ki jih več ne beremo,« se glasi še en njihov eko namig.

Profimedia
Rjavi kraft papir je okolju najbolj prijazen.

Razmišljajmo o trajnosti daril

ZPS nagovarja tudi k obdarovanju s trajnostnimi darili. Cilj trajnostnega obdarovanja je čim bolj zmanjšati uporabo virov, uporabiti naravne, biološko razgradljive materiale, tiste za večkratno uporabo ali za recikliranje, ki so že bili uporabljeni in še vedno obstajajo nekje na našem planetu, podpirati lokalne obrtnike, pošteno plačati vse delavce in tako vsaj nekaj vrniti družbi in naravi. »S trajnostnimi darili prispevamo k zmanjšanju količin odpadkov in sprejemamo Zemlji prijazen življenjski slog. Prav tako nam pomagajo, da izrazimo svoje vrednote in odnos do okolja,« je osrednje sporočilo ZPS ob tej tematiki.

Kam z lučkami?

Med prazniki ustvarimo tudi veliko smeti iz embalaže za hrano in pijačo iz papirja in kartona, za katero sicer velja, da je popolnoma reciklabilna, a če so na njej ostanki hrane ali tekočine, ne spada v zabojnik za embalažo, ampak v navadnega.

Profimedia
Kanadčani po podatkih ZPS na leto nakopičijo kar 540.000 ton ovojnega papirja in nakupovalnih vrečk.

Tudi prazničnih lučk na elektriko in baterije ne odlagajmo v običajne smetnjake, saj lahko v reciklažnem centru povzročijo resne težave; med drugim se lahko ovijejo okoli delovnih strojev, kar lahko vodi do prekinitve delovanja oziroma okvare. Praznične lučke odvrzimo v zabojnik za elektronsko opremo, prav tako lučke na baterije. Pri slednjih je pomembno, da baterije odstranimo in jih ločeno odložimo v zanje namenjene zbiralne škatle na raznih prodajnih mestih. Običajno jih srečamo pri blagajnah v številnih trgovinah.