Znanstveniki navdušeni

Novo odkritje: ne le, da je na Marsu voda, včasih je planet poplavljalo

S.Š.
27. 12. 2023, 17.52
Posodobljeno: 27. 12. 2023, 17.53
Deli članek:

Mars ni le nekoč vseboval vode, ampak so bile v njegovi preteklosti tudi velike poplave. Jasen dokaz je prišel z roverjem Perseverance, ki je fotografiral velike, težke balvane, ki prekrivajo del kraterja Jezero, posušene delte reke.

Pixabay
Fotografija je simbolična.

Ne le, da je bila nekoč na Marsu voda, pač pa je bil planet v preteklosti že večkrat poplavljen. Jasen dokaz za to je namreč odkril rover Perseverance, ki je fotografiral velike, težke balvane, ki prekrivajo del kraterja Jezero.

Znanstveniki namreč domnevajo, da so obilne in močne poplave, do katerih naj bi prišlo pred milijardami let, odgovorne za zaobljene balvane v kraterju, ki ga trenutno raziskuje rover.

Na Marsu jezera, reke in potoki

Ena od glavnih nalog roverja Perseverance je iskanje morebitnih znakov preteklega življenja na Marsu, čeprav še vedno ni dokazov o njegovem obstoju. Toda če so na rdečem planetu mikrobi res kdaj razvili, rover trenutno dokaze zagotovo išče na popolnem mestu.

Znanstveniki so dodali, da predvidevajo, da je bil krater Jezero nekoč kraj, kjer se je prepletalo večpotokov, rek in celo jezer. Kot pravijo je tam življenje morda uspevalo v vlažni zemlji regije, podobno kot na Zemlji.

Preučevali bodo tudi zemljo

Perseverance med svojim raziskovanjem Marsa zbira tudi neokrnjene vzorce s površja planeta, saj želi NASA natančno preučiti kamnine in prsti.

"Naslednje misije NASA v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo bodo poslale vesoljska plovila na Mars, da poberejo vzorce zemlje s površja in jih prinesejo nazaj na Zemljo za poglobljeno analizo," so sporočili iz Nase.