Varčevalna politika in združitev Nemčije

Umrl je eden od najpomembnejših nemških politikov

G.G./STA
27. 12. 2023, 11.10
Posodobljeno: 27. 12. 2023, 11.25
Deli članek:

V starosti 81 let je umrl eden najbolj znanih in vplivnih nemških politikov. Wolfgang Schäuble je opravljal vloge finančnegai ministra in predsednika bundestaga.

Profimedia
Wolfgang Schäuble

Schäuble je umrl v torek zvečer na svojem domu v krogu družine po dolgi in težki bolezni, poročajo nemški mediji.

V svoji dolgoletni politični karieri je bil med drugim minister za finance in notranje zadeve, vodja Krščansko-demokratske unije (CDU), vodja poslanske skupine CDU/CSU in predsednik parlamenta. Bil je poslanec z najdaljšim stažem, v klopeh bundestaga je sedel od leta 1972. Schäuble, ki je bil minister pod nekdanjima kanclerjema Helmutom Kohlom in Angelo Merkel, je odigral ključno vlogo pri ponovni združitvi Nemčije leta 1990 po padcu berlinskega zidu. Od poskusa atentata nanj, ki ga je oktobra 1990 izvedel duševno prizadet moški, je bil Schäuble na invalidskem vozičku, vendar to ni ustavilo njegove politične kariere. Leta 2009 je prevzel vodenje finančnega ministrstva in je veljal za eno najmočnejših političnih figur v vladi kanclerke Merkel. Zaradi svoje varčevalne politike in stroge drže do zadolženih južnoevropskih držav, zlasti Grčije, je bil deležen tako hudih kritik kot tudi pohval. Leta 2017 je bil izvoljen za predsednika bundestaga, drugo najvišjo funkcijo v državi, ki jo je opravljal do leta 2021.

Nemški kancler Olaf Scholz je ob smrti Wolfganga Schäubleja na družbenem omrežju X zapisal, da je Nemčija "izgubila navdušenega misleca, strastnega politika in bojevitega demokrata".