Koalicija-SV

Rusi na mejo s Finsko pošiljajo najsodobnejše artilerijske sisteme

S.R.
27. 12. 2023, 08.10
Posodobljeno: 27. 12. 2023, 08.13
Deli članek:

Na ruski strani meje s Finsko in Norveško bodo za varnost kmalu skrbele najnovejše ruske havbice Koalicija-SV, če gre verjeti napovedim Sergeja Čemezova, prvega moža ruskega orožarskega konglomerata Rostec.

Profimedia
Artilerijski sistem Koalicija-SV.

Čemezov je v včerajšnjem intervjuju za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti naznanil, da je testiranje najnovejših samovoznih artilerijskih sistemov Koalicija-SV zaključeno in da se je že začela njihova množična proizvodnja, pri čemer bodo prvo pilotno serijo dostavili že do konca letošnjega leta.

Po navedbah Čemezova jih bodo kmalu dostavili na območje severnega vojaškega okrožja, torej na mejo s Finsko in Norveško. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je ruski predsednik Vladimir Putin leta 2021 spremenil status ruske severne flote, ki je do takrat operirala predvsem na območju ruskega dela Arktike. Nastalo je severno vojaško okrožje, del katerega je postala tudi regija Murmansk, ki meji na Finsko in Norveško. »Menim, da se bodo kmalu pojavile tam, saj so havbice te serije nujne, da se z vidika dosega zagotovi prednost pred zahodnimi artilerijskimi sistemi,« je dejal Čemezov.

Profimedia
Artilerijski sistem Koalicija-SV.

Ruska tiskovna agencija TASS je sicer že na začetku decembra poročala, da so te najnovejše ruske havbice že poslali tudi na bojišče v Ukrajini. Gre sicer za artilerijske sisteme z dosegom do 70 kilometrov, ki so opremljeni s sodobnim topom kalibra 152 milimetrov. Izstrelijo lahko več kot 10 izstrelkov na minuto ter so opremljene s sodobnim sistemom izbire tarč, merjenja in navigacije, je še poročala tiskovna agencija.