Normalizacija odnosov

Srbska vlada omogočila svobodno gibanje za vozila s Kosova

J.V./STA
26. 12. 2023, 16.55
Deli članek:

Srbska vlada je v ponedeljek odločila, da bo omogočila svobodno gibanje za vsa vozila s Kosova. Odločitev, ki bo začela veljati s 1. januarjem, so v Bruslju označili kot pozitiven korak pri uresničevanju sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino.

profimedia
Med Beogradom in Prištino se je zaradi nesoglasij glede uporabe registrskih tablic nevarno zaostrilo lansko jesen.

Direktor urada za Kosovo Petar Petković je v ponedeljek zvečer potrdil, da je srbska vlada sprejela odločitev, v skladu s katero se omogoči svobodno gibanje za vsa vozila s Kosova. S tem bodo po besedah Petkovića zaščitili pravice srbskega prebivalstva na Kosovu ter jim olajšali življenje in lažje gibanje. Ob tem je spomnil, da velika večina Srbov že tako uporablja registrske tablice Kosova.

Petković je zagotovil, da pri sprejetju odločitve, ki bo stopila v veljavo 1. januarja, srbska vlada ni prestopila "skrajne meje pri ohranjanju nacionalne integritete in suverenosti" ter da odločitev ne pomeni priznanja neodvisnosti Kosova. Kot je še pojasnil, gre pri sprejeti odločitvi za obveznost Srbije iz sporazuma o svobodi gibanja iz leta 2011, ki se nanaša tudi na registrske tablice Kosova ter kosovske osebne izkaznice in uvedbo kosovskih vozniških dovoljenj.

Zunanjepolitični govorec EU Peter Stano je danes pozdravil odločitev Beograda, da uradno prizna registrske tablice za vozila, ki jih je izdalo Kosovo. Ta odločitev je pozitiven korak pri izvajanju sporazuma o poti k normalizaciji ter predhodnih zavez v okviru dialoga med Beogradom in Prištino v zvezi s svobodo gibanja. Odločitev Beograda dokazuje, da je napredek v procesu normalizacije odnosov med Kosovom in Srbijo možen, je še dodal Stano. Predstavlja tudi korak v pravo smer k boljši regionalni in evropski integraciji Zahodnega Balkana, kar na koncu koristi državljanom regije. EU zdaj pričakuje, da se bo Kosovo odzvalo na podoben način, je še sporočil govorec EU.

Med Beogradom in Prištino se je zaradi nesoglasij glede uporabe registrskih tablic nevarno zaostrilo lansko jesen, napetosti pa so se pomirile šele po dogovoru obeh strani, da bo Kosovo prenehalo z aktivnostmi glede preregistracije vozil, Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest.