Patent

Apple v ZDA ustavil prodajo najnovejših pametnih ur

M.G./STA
19. 12. 2023, 19.49
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 19.53
Deli članek:

Velikan Apple se je znašel v patentni bitki zaradi tehnologije za zaznavanje ravni kisika v krvi. Spletna naročila za modela Series 9 in Ultra 2 bodo tako ustavljena v četrtek, iz fizičnih trgovin pa bosta umaknjena do nedelje.

Profimedia
Apple bo moral zaradi spornosti tehnologije za zaznavanje kisika v krvi prekiniti prodajo ur Apple Watch Series 9 in Apple Watch Ultra 2.

Ameriška komisija za mednarodno trgovino USITC je oktobra presodila, da Applove pametne ure Series 9 in Ultra 2 vsebujejo tehnologijo za zaznavanje ravni kisika v krvi, s katero Apple krši patente ameriškega proizvajalca medicinske opreme Masimo. Komisija je ob tem izdala odločitev za prepoved uvoza omenjenih modelov pametnih ur, ki se večinoma proizvajajo na Kitajskem, v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po odločitvi USITC je nastopilo 60-dnevno obdobje, v katerem lahko predsednik ZDA Joe Biden preuči odločitev in ima možnost preklicati prepoved uvoza.

"Obdobje za pregled se bo sicer končalo šele 25. decembra, vendar Apple preventivno sprejema ukrepe za uskladitev s sodbo," je za AFP pojasnil tiskovni predstavnik podjetja Apple.

Med temi ukrepi je po njegovih besedah tudi prekinitev prodaje ur Apple Watch Series 9 in Apple Watch Ultra 2 na spletnem mestu tehnološkega velikana z 21. decembrom in v trgovinah na drobno v ZDA po 24. decembru.

V Applu vztrajajo, da so ugotovitve komisije netočne in jih je treba razveljaviti. Odločitev nameravajo izpodbijati tudi na zveznem sodišču.

"Apple odločno nasprotuje odločitvi in si prizadeva za različne pravne in tehnične možnosti, da bi zagotovil, da bo ura Apple Watch na voljo strankam," so po poročanju ameriške televizije CNN sporočili iz ameriškega tehnološkega velikana.

"Strokovno presojo USITC v tej zadevi je treba spoštovati," so za AFP medtem sporočili iz podjetja Masimo.

Masimo je sredi leta 2021 na komisijo naslovil pritožbo, v kateri Apple obtožuje, da njihove pametne ure kršijo Masimovo patentirano tehnologijo za "funkcionalnost svetlobne oksimetrije", še navaja AFP.

Modela Series 9 in Ultra 2 sta na prodaj od septembra, Apple pa ju je javnosti predstavil skupaj s pametnim telefonom iPhone 15.