Kdo so največji zaslužkarji?

Odvetniške dinastije pri državnem koritu, številke so vrtoglave

Barbara Pance, Nataša Markovič
19. 12. 2023, 18.30
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 19.25
Deli članek:

Odvetniki Rojs, Peljhan Prelesnik pa Jadek in Pensa, odvetniška družba Čeferin ter Senica so med največjimi zaslužkarji. Dars, Slovenske železnice in HSE so zakladnica državnih evrov. Komu gre dobro pod Golobovo vlado?

Profimedia
Odvetniki in odvetniške družbe svoje dejavnosti ne smejo oglaševati v medijih.

Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji je zadnja leta med najbolj dobičkonosnimi odvetniškimi pisarnami v Sloveniji. Od junija lani je več kot poldrugi milijon evro prejela od Holdinga slovenske elektrarne. V HSE so vse od leta 2015 očitno njihova dvorna odvetniška pisarna, do zdaj so z njimi zaslužili že več kot 10,7 milijona evrov. HSE so zastopali tudi v 758-milijonski tožbi proti BiH zaradi spora okrog Termoelektrarne Ugljevik.

Odvetniška pisarna, ki je med največjimi v državi, je znana po vplivu ustanovitelja Aleša Rojsa, ki je bil tudi nadzornik in hišni odvetnik Hypo banke v času, ko so avstrijski lastniki v tako imenovani blitzkrieg akciji zaradi hudih nepravilnosti zamenjali celotno vodstvo podružnice. Napisali so tudi zakon o preoblikovanju Vzajemne, pred tem pa z zavarovalnico sodelovali, zaradi česar jih je pod drobnogled vzela etična komisija pri krovni zbornici.

Mediaspeed
Aleš Rojs ima močne stranke v Sloveniji, odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik je po ustvarjenem prometu največja pri nas.

»Komisija za etiko je sprejela odločitev, da je Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji s tem, ko je prevzela naročilo s strani tretje osebe za izdelavo mnenja v zvezi s svojo stranko, kršila prvi odstavek 43. člena Kodeksa odvetniške poklicne etike. Etična komisija na podlagi 6. člena Kodeksa odvetniške poklicne etike sporoči odvetniku svoje mnenje ter ga pouči ali opozori, kako naj bi ravnal, ne izreka pa morebitnih drugih sankcij,« so nam odgovorili iz zbornice.

Poslovni imperij ljubljanske odvetniške družbe je lani ustvaril 6,7 milijona evrov prometa, leto pa so končali z 2,6 milijona čistega dobička. Poslujejo tudi z Javnim podjetjem Energetika in Darsom. Z državnim cestninarjem so od nastopa Golobove vlade tako naredili za 111.554 evrov posla. Še dobrih sto tisoč pa s podjetjem Elektro Maribor. Od nastopa funkcije župana Zorana Jankovića so od MOL prejeli 1,3 milijona evrov.

zajem zaslona
Pisarna Jadek in Pensa, ki je letos praznovala 65. obletnico, je sodelovala pri skoraj vseh pomembnejših gospodarskih procesih v samostojni Sloveniji.

Rojs, Peljhan in Prelesnik so prejeli nakazila tudi Slovenskega državnega holdinga, in sicer 227.087 evrov. Državni SDH je opravil še nekaj večjih izplačil odvetnikom. Tako je odvetnica Tjaša Andree Prosenc, ki je bila v preteklosti prepoznavna kotalkarica in umetnostna drsalka, julija letos na račun dobila 442.398 evrov. Odvetniška družba Ilić in partnerji, ki jo vodi Uroš Ilić, je pod Golobom od SDH prejela 143 tisočakov, od slabe banke pa še 113 tisoč. Ilić pa si je na eni najbolj markantnih lokacij slovenske obale na piranskem Razgledu zgradil luksuzno nepremičnino, ki je šla nekaterim v nos.

Miro Senica na vrh brez državnih evrov

SDH je 188 tisočakov v letošnjem letu nakazal odvetnikom Jadek & Pensa, ki so po zaslužku 5,3 milijone evrov na drugem mestu lestvice najbolj dobičkonosnih odvetniških družb. Sodelovali so pri pripravi stečajne zakonodaje, pri zakonu o pravdnem postopku in na področju zakonske ureditve uporabe konoplje. V pivovarski vojni so zastopali belgijski Interbrew, z vodstvom Gorenja so sodelovali pri predaji nekdanjega slovenskega ponosa Kitajcem, zastopali so hrvaške varčevalce Ljubljanske banke, delali so za Merkur v obdobju njegovega finančnega prestrukturiranja.

Poslujejo tudi z Darsom, od nastopa Golobove vlade so prejeli 128.476 evrov, v devetih letih pa nekaj manj kot 1,5 milijona evrov. Od Agencije za energijo 150 tisočakov. Od junija letos še 64.645 evrov od družbe 2TDK, ki gradi milijardni projekt drugi tir, 35.236 pa od Slovenskih železnic.

Odvetnik Miro Senica, partner nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal, ki je tudi največja lastnica odvetniške družbe, zadnja leta skoraj ne posluje z državnimi firmami, kljub temu s 4,7 milijona evrov ostaja trdno v vrhu največjih zaslužkarjev.
Omenjene tri odvetniške pisarne so v samem vrhu po zaslužkih že zadnjih deset let, posli jim tako rekoč gladko tečejo pod vsem vladami.

Vplivneži v Slovenskih železnicah in na Darsu

S Slovenskimi železnicami v kombinaciji z državnim Darsom sicer služijo še nekatera znana odvetniška imena. Na Darsu so stroški odvetniških storitev od lani do konca avgusta znašali 472.964, na Slovenskih železnicah pa 1.388.059 evrov. In kateri odvetniki so si pri tem odškrtnili največji kolač?

Na Darsu so od nastopa Golobove vlade po podatkih Erarja največ plačali Odvetniški družbi Zidar Klemenčič, in sicer 248.754 evrov, samostojno pa je odvetnica Nina Zidar Klemenčič oktobra letos prejela še 360 tisočakov od občine Žalec. Ta posel je bil eden največjih za odvetnico Zidarjevo med posli z državo. Zidarjeva je bila nekoč hišna odvetnica Janeza Janše, zastopala je tudi kardinala Franca Rodeta v času vznika spolne afere in domnev o njegovem očetovstvu. Dars je 197.085 evrov plačal tudi Odvetniški družbi Čeferin in partnerji, ki je med vodilnimi odvetniškimi pisarnami, a tako rekoč edina, ki si je renome ustvarila s kazenskim pravom, ki praviloma ni tako donosno. Po prihodkih je bila ob koncu lanskega leta na petem mestu s 3,7 milijona evrov.

Tudi v železnicah se pojavlja ime Nine Zidar Klemenčič s 65 tisočaki zaslužka, prav tako pa pisarna predsednice države Nataše Pirc Musar, ki je v pravnih poslih zaslužila 84.300 evrov. Predsednica zadnje dni dviguje prah z jamranjem o preslabem plačilu na najvišji politični funkciji države – njen mesečni dohodek sicer znaša okoli 3000 evrov neto, državno blagajno pa vsak mesec za okoli 850 evrov olajša tudi njen soprog Aleš Musar. Od izvolitve za predsednico decembra lani je njena pisarna, kjer ima Nataša Pirc Musar 47,5-odstotni delež– z javnimi podjetji in zavodi sicer sklenila za 75.988 evrov poslov. Njena Info Hiša, kjer je 50-odstotna lastnica, pa je opravila za 107.403 evrov poslov. Torej dobrih 260 tisočakov z javnimi posli.

Mediaspeed
Nini Zidar Klemenčič so pravni posli z državo še posebej cveteli v času Janševe vlade.

Tok javnega denarja iz državnih podjetij res poslovna skrivnost?

Državne jasli so še polne denarja. Dinastije odvetnikov tako še niso izgubile virov zaslužka. Medtem ko Golobova vlada zateguje pasove državljanom in gospodarstvu, ki z nalaganjem novih davčnih obremenitev in nesmiselnih administrativnih zahtev, kot denimo s »štempljanjem«, ki tistim, ki polnijo državne jasli, kratijo čas in denar, pa odvetniški zaslužki tudi na račun javnega denarja še naprej letijo v nebo. Kako je z izplačili tem v podjetjih, kjer ima država večinski delež, pa nam niso želeli razkriti, prav tako ne najdemo podatkov o toku javnega denarja k zasebnikom v državnem Erarju.

K molčečnosti, so zapisali, so zavezani tudi v družbi SavaRE in SIJ, v Petrolu so pojasnili le, da sodelujejo z več kot desetimi odvetniškimi družbami, v Krki dobršen del odvetniških storitev opravijo hišni odvetniki, močno in kompetentno ekipo lastnik pravnih strokovnjakov imajo tudi v NLB, zaradi »česar se v omejenem obsegu poslužujemo zunanje pravne oziroma odvetniške pomoči«.