Strog načrt B

Orban je po Golobovem mnenju v svojih stališčih glede Ukrajine osamljen

A.S./STA
15. 12. 2023, 18.22
Posodobljeno: 15. 12. 2023, 18.26
Deli članek:

Na zasedanju voditeljev držav članic EU se je pokazalo, da je madžarski premier Viktor Orban v svojih stališčih glede Ukrajine osamljen, je po koncu vrha v Bruslju povedal slovenski premier Robert Golob.

Bobo
Viktor Orban in Robert Golob.

 Po njegovem mnenju se je sicer Orban pri odločanju o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino znal umakniti v pravem trenutku.

"Včeraj se je jasno pokazalo, da je madžarski premier v svojih stališčih osamljen. Mislim, da je to glavno sporočilo, ki ga je dobil od vseh nas," je povedal glede Orbanovih stališč o podpori Ukrajini.

Na vprašanje, kakšno sporočilo EU pošilja s tem, da se je eden od ključnih članov pri odločanju o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino umaknil iz dvorane, je Golob odgovoril, da gre za pozitivno sporočilo.

"Včasih se je treba umakniti zato, da se sprejmejo pomembne odločitve. Jaz mislim, da je to pozitivno sporočilo, ker se je znal umakniti v pravem trenutku," je povedal.

Medtem ko je madžarski premier pri začetku pristopnih pogajanj s Kijevom nekoliko popustil, pa je preprečil dogovor o nadaljnji makrofinančni podpori Ukrajini v okviru revizije večletnega finančnega okvirja EU.

Golob je poudaril, da so po 13 urah proračunskih pogajanj dosegli kompromis, s katerim se je strinjalo 26 držav članic. Dogovorili so se, da dajo Madžarski do konca januarja oziroma začetka februarja čas, da znova premisli, ali se bo pridružila drugim ali ne.

"Če se ne bo pridružila, bomo sprožili načrt B," je povedal Golob, pri čemer pa ni želel razkriti podrobnosti tega rezervnega načrta.