Posli na vzhodu

Lovšinu bi hkrati sodili zaradi ruskih in ukrajinskih poslov

Sijan Pretnar
15. 12. 2023, 18.11
Deli članek:

Andreja Lovšina, nekdanjega predsednika uprave Intereurope, tudi v sredo ni bilo na koprsko sodišče. Na predobravnavnem naroku bi se lahko izrekel o krivdi zaradi spornega posla Intereurope v Ukrajini. Ker pa je vložil ugovor na obtožnico, je sodišče štelo, da krivde ne prizna. V kratkem naj bi bila znana odločitev, ali bo sodišče združilo oba postopka – proti Lovšinu je odprt še postopek zaradi naložbe v ruskem Čehovu.

Tomaž Primožic/FPA
Andreja Lovšina ni bilo na sodišče, pred leti je že sedel na zatožno klop koprskega sodišča, a takrat sojenje ni prišlo do epiloga.

Sodišče je razpisalo predobravnavni narok, na katerem bi se lahko Andrej Lovšin izrekel glede morebitne krivde za zlorabo položaja, ki naj bi jo kot predsednik uprave Intereurope zagrešil pri domnevno škodljivi naložbi v Ukrajini, pri projektu logističnega terminala v Kijevu. Intereuropa naj bi za zemljišča odštela več, kot je bila njihova tržna vrednost.

Na koprsko okrožno sodišče sta prišla le Lovšinova odvetnika Dean Babič in Janez Koščak. Sodnica Nataša Tomazini Tonejc je najprej ugotovila, da Lovšina ni in da se ni niti opravičil. Je pa z obrambo pred časom vložil ugovor na obtožnico, a jim s tem ni uspelo. Zakon o kazenskem postopku v takih primerih določa, da se narok ne opravi in da se šteje, da obtoženi krivde ni priznal. Obtoženi se s tem odpove, da bi se dogovoril o tem, kako bo potekala glavna obravnava.

Državna tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac je ponovila predlog iz obtožnice, naj sodišče združi oba postopka proti Lovšinu. S tem se že ves čas strinja tudi njegova obramba. Odvetnik Babič je o tem pripravil pisni predlog. Sodišče je o združitvi obeh postopkov doslej že odločalo, a predlogu ni ugodilo, saj sta bila postopka v različnih fazah. Zdaj pa tega razloga ni več. Sodnica je še pojasnila, da bo o predlogu za združitev odločal izvenrazpravni senat sodišča, predvidoma v razmeroma kratkem času.

Očitki so v obeh primerih podobni

Odvetnik Babič je pojasnil, da je eden od razlogov za združitev tudi, da so očitki v obeh primerih podobni. Tožilstvo Lovšinu v obeh zadevah očita, da so bili nakupi preplačani, kar pa obtoženi zanika. Če bi sodišče postopka združilo, bi to prispevalo k hitrejšemu reševanju obeh zadev, je dodal odvetnik.

Sodišče je doslej že večkrat razpisalo predobravnavni narok oziroma glavno obravnavo v drugi zadevi, a se je Lovšin opravičeval iz zdravstvenih razlogov. Pred časom so izvedenci medicinske stroke ugotovili, da ni bil sposoben spremljati glavne obravnave oziroma bi jo lahko spremljal največ štiri ure dnevno.

Krivdo zanikal že leta 2014

Koprsko tožilstvo je, kot omenjeno, proti Lovšinu, ki je Intereuropo vodil med letoma 2006 in 2009, vložilo dve obtožnici; prvo pred devetimi leti zaradi nasedle naložbe v logistični terminal v ruskem Čehovu, pred tremi leti pa še zaradi sporne naložbe v Ukrajini. Lovšin je tako prvič na vprašanje, ali prizna krivdo za očitke tožilstva, odgovarjal konec leta 2014. Sojenje v zadevi Čehov se je nato začelo pred sedmimi leti, zaslišali so že številne priče, leto zatem pa je primer obstal. Nato so zaradi preobremenjenosti sodnice Orjane Trunkl sodni spis predodelili sodniku Matevžu Grosu, pred katerim pa se sojenje – kljub večkratnim poskusom – še ni začelo. K zamiku je najprej precej prispevala epidemija, nazadnje pa je ponovni začetek sojenja, kot omenjeno, odložila Lovšinova bolezen. V drugi zadevi pa je dolgo trajala tudi sodna preiskava, saj je sodišče zasliševalo priče iz Ukrajine in od tam pridobivalo dokumente.

V zadevi Čehov naj bi Lovšin s poslom iz leta 2007 Intereuropo oškodoval za več deset milijonov evrov. Na sojenju je očitke tožilstva zanikal in vztrajal, da je šlo za dober projekt. A se je moral spomladi 2009 prav zaradi tega škodljivega posla posloviti s položaja predsednika uprave. Specializirano tožilstvo je proti Lovšinu sprožilo tudi postopek zaradi odvzema nezakonito pridobljenega premoženja, a je – po tem, ko je ustavno sodišče razveljavilo del zakona – sodišče izdalo zavrnilno sodbo.

------------------

Preplačana tudi naložba v Kijevu

Škodljiva naj bi bila tudi naložba v Ukrajini, kjer je Intereuropa – v času Lovšinovega vodenja – nameravala zgraditi logistični terminal. Intereuropa naj bi za parcele odštela več, kot je bila njihova tržna vrednost. Ob uvedbi sodne preiskave smo poročali, da naj bi kupoprodajno pogodbo za nakup zemljišča podpisali v istem dnevu, kot je nadzorni svet prižgal zeleno luč za naložbo. Pravna služba naj bi plačilo na račun v Liechtensteinu ustavila, Lovšin pa naj bi z državljanom ZDA, ki je živel v Kijevu, podpisal komisijsko pogodbo. Kupnina se je nato znašla na njegovem računu, Intereuropa pa je postala lastnica zemljišč. Po končani sodni preiskavi je tožilstvo proti Lovšinu vložilo obtožnico zaradi zlorabe položaja.